Колко души могат "обичайно" да обитават едно жилище? Това е важен акцент в предлаганите промени в Закона за гражданската регистрация (ЗГР), внесени в парламента от 18 депутати от Реформаторите и Патриотичния фронт.

„Лица, които обичайно могат да обитават жилище“ е максималният брой лица, които могат да обитават дадено жилище, без да си създават съществени неудобства, изчислен по следния начин: разгънатата застроена площ на жилището, разделена на броя на обитателите му, като на едно лице се падат не по-малко от 15 кв/м самостоятелна жилищна площ", пише в законопроекта.

Предлага се в един дом на горепосочения принцип вече да могат да се регистрират до два пъти повече от обичайното хора, а не както досега се приемаше - 3 пъти. В общия брой влизат и вече регистрираните собственици или титуляри на вещно право. Изключение се прави само за роднини в многолюдни фамилии, където надвишаването може да остане до 3 пъти.

При съмнения и постъпили сигнали за нередности ще се сформират комисии от общинари, полицаи и Агенция за социално подпомагане.

"След изтичането на срока... органите... извършват служебни проверки за съответствието на броя на лицата, регистрирали постоянен или настоящ адрес през последните 12 месеца жилищата на територията на общината (района), като регистрациите в нарушение на този закон се заличават служебно, а лицата се уведомяват", пише още в заключителните разпоредби.

Дори в процедура на обжалване пред Административния съд, изпълнението няма да се спира.

Повече от очевидно е кого ще удари евентуална такава промяна, след като от цялата страна валят сигнали за компактни групи роми, бързащи да променят настоящия си адрес до 30 април заради изборния кодекс.

"В последно време зачестиха оплакванията на граждани, за регистриране на един адрес на десетки, а в някои случаи и на стотици лица, в нарушение на ЗГР. Оплаквания от граждани постъпват и във връзка с т.нар. „изборен туризъм“. 

Всичко това налага прецизиране и засилване на контрола по ЗГР за установяване и заличаване на нереални регистрации по настоящ и постоянен адрес, включително и за създаване на ясен ред за подаване на сигнали за нарушения и тяхното разглеждане", пишат в мотивите си вносителите, сред които са лидерът на ПФ Валери Симеонов и дори... шефката на културната комисия Полина Карастоянова.

Преди дни подобен законопроект внесе и Мая Манолова от БСП с група депутати. Техният вариант също предвиждаше служебно заличаване на регистрации на изборни туристи.