Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бях предупреден, че съм попаднал в забранителния списък за посещение в Русия. Вчера констатирах със съжаление, че за това вече има официално доказателство.

Човек попада в какви ли не списъци не по своя воля, но това не го променя по никакъв начин. 

Признавам суверенното право на моите колеги в руското посолство да оценяват по свое усмотрение анализите ми и работата ми, както и да ме предложат за включване във всякакви списъци. Горд съм, че на попрището на защитата на ценностите и правата на моите сънародници и на европейците, не съм оставил грам от съмнение къде стоя и какви принципи отстоявам. Затова съм попаднал в този списък от 89 европейци, а компанията е повече от престижна.

Няма да квалифицирам този акт - достатъчно ярък е като характеристика на мисленето във властовите структури в Русия. Винаги съм се ръководил от защитата на българските национални интерес в отношенията с Русия, което повярвайте ми не е по подразбиране за български политици и дипломати, нито е традиция.

От друга страна, винаги съм държал на уважително отношение към хората, които ръководят Русия и правото им да формират руската политика по начин, който те сметнат за уместен. 

За разлика от мнозина виждам ролята и значението на грешките на Запада за сегашната ситуация. Ако западни политици днес критикуват Путин и недоволстват от неговата позиция, трябва да се обърнат към източниците на съвременния ресурс на руския президент и към отказа изобщо да дадат на Русия писта, сравнима с членството в ЕС и НАТО, която бе дадена на Източна Европа. Да се върнат към онези дни от 2003 година, когато един бивш американски президент бе погледнал в очите на Путин и разпознал човека, комуто може да има доверие.

След това Русия бе залята от непознато за нейната история богатство - над четири трилиона долара - благодарение на по-високите цени на петрола, природния газ, метали и суровини. Оставена на себе си и без ясна идея за модел на взаимодействие със Запада, с ново самочуствие и пълни каси, бе напълно естествено Русия да погледне за ориентир в развитието си към пиковете на историческа слава, в това число и към Сталин. Да, това е самоубийствено упражение за 21 век, защото води до загърбване на великите традиции за европейската свързаност и идентичност, тръгнала от Петър Велики. Но е факт, за който Западът има заслуга.

Разминаванията ми с колегите от руския МИД и руското посолство възникнаха още в годините, в които се роди идеята за енергийния шлем, която промени в основи талвега на руско-българските отношения след 2006 година. За съжаление, не можах да повлияя върху решенията на моето правителство и на тогавашния български президент и те поеха по пътя на шлема.

Основният ми аргумент и тогава и сега бе, че в тези проекти има прекомерно много геополитика и небалансирани интереси, които при условията на новото ни членство в ЕС и НАТО ще ни изправят пред невъзможни избори. Липсата на бизнес логика пък ни обрича на огромни загуби. Беше лесно да се сметнат щетите по предоговарянето на газовия договор. А те се оказаха над милиард долара. Пак ли трябва да замълчим в името на великите традции и историческата признателност, при това за едностранно разказана история.

Не, не вярвам, че дължа нещо на съвременните поколения руснаци. Това, което тогавашните поколения българи дължат вече е дадено, сторено, платено. Днес не дължа нищо и си търся сметката и ползата - не за мен, а за моята страна.

След като нямат нормални аргументи е много по-лесно да се лепне етикат "русофоб" и да те вкарат в забранителен визов списък.

Другият ми аргумент към моето правителство бе, че акцентът в българската политика трябва да бъде защитата на българските икономически интереси в Русия, в това число и осигуряването на равни права и третиране на българските компании. Загубата на руските пазари не е само функция на естествено свитите възможности и отслабена конкурентност на българската индустрия, но на съзнателна политика - действия или бездействия - от руска страна, което рязко сви присъствието ни там.

Зная, защото съм се намесвал активно, за да спася български компании от политическа намеса. На всеки запознат със ситуацията е ясно, че политическият риск за българския бизнес в Русия е огромен и изисква постоянна намеса на българска държава на всяко равнище за да могат българските бизнесмени да имат шанс в неравна конкуренция. Безбройни делегации на всякакво равнище не помогнаха български фирми да намерят място при поръчките на Зимната Олимпиада в Сочи. Уж бяхме "стратегически партньори" по най-важните за Русия енергийни проект, а в последна сметка не остана нищо "в ръката" като бизнес, като ползи.

За разлика от много други аз смятам резултатите от една или друга политика по реалните икономически изгоди и шансове. 

На моите руски приятели и колеги, които няма да мога посетя и които са от различни групи - едни споделят моите възгледи, други са на коренно противоположни ще кажа - добре дошли у нас или в Европа. Бъдете такива каквито сте, не искам да се променяте. Можем да има различия, но важното е да продължаваме да говорим, обсъждаме и се борим за това всеки да бъде различен и да отстоява идеите и възгледите си.

Защото когато всички мислят и говорят еднакво значи никой не мисли. И бедите идват сами. Важното е със или без списъци да се предотврати плъзгането на Русия и Европа към мащабен военен конфликт, само заради спасението на един режим, който превръщат във "врагове" и такива естествени приятели на руската култура, природа, традиции като мен.

В същност значителна част от руските официални лица, с които тогава работех като посланик пример тогавъшния премиер Касянов, финансовия министър Кудрин - който беше и съпредседател на съвместната комисия - също са попаднали в категорията опоненти на сегашния режим. 

Значи повредата не е в моя телевизор.

Текстът е от блога на Илиян Василев.

Ключови думи

Коментари

Колко ли българи след Стамболов са получили такова признание?

"Защото когато всички мислят и говорят еднакво значи никой не мисли..." Това е напълно вярно и много ми харесва! "Повредата" не е само в моя телевизор :)

Коректните хора посочват кого цитират. В случая - Уолтър Липман “Where all think alike, no one thinks very much.” ;)

*

"Не, не вярвам, че дължа нещо на съвременните поколения руснаци. Това, което тогавашните поколения българи дължат вече е дадено, сторено, платено. Днес не дължа нищо и си търся сметката и ползата - не за мен, а за моята страна." Много добре казано! България пребогато се е отплатила за онова, което дължи на Русия.

Айляк

Защото никой не обича агенти от ДС, та били те и с псевдоним "Сашо 11". Бивши ченгета няма, а доносника винаги си остава доносник и всички го недолюбват, да не кажа мразят, дори и в путинова рус!

Милен

Факт е, че свръх агресивната политика на Путин, плюс ръмжащите му привърженици у нас, правят много трудно обективното отношение към Русия. Ако продължават в този дух накрая ще "украинизират" българското обществено мнение

Българското обществено мнение си е само българско, не бойте се! Това, което става идва, за да ни научи на нещо... Ние българи ли сме или не сме?! :) Макар и да изглежда невероятно на фона на обстановката в днешно време, гръмогласните песове ще прегракнат от ръмженето и ще потънат в нищото! Просто дайте малко време и с увереност бъдете в час с новото време!

Сия

Достойна позиция на човек, българин и гражданин на Европа от 21-ви век!

Антон

Редовно следя блога на този изключително ерудиран българин. Не с лучайно беше и посланик в Русия. Но... За съжаление такива умни хора не са на почит в милата ни родина. Още повече, не се търси активно тяхната експертиза. Или ако това нещо става, то е по-скоро инцидентно. А е жалко. Съвременните ни гащници, пардон, политици се ръководят изключително и само от личния си интерес, и евентуално, ако се сетят - за националния. Иначе са устати като хипопотами и леят елейни слова под път и над път. Само не се сещат да погледнт, че са затънали до шията в л*йна.

Петров

Путинистите обявиха кой е "най страшния" българин за тях. Защо? Защото казва ИСТИНАТА, защото иска да помогне на Русия да излезе от дупката в която една кръжожадна и безмилостна банда я пъха и смуче вече цял век. Василев обича Русия и руснаците го обичат. Само самозваните "спасители" на хунтата в двореца го мразят. Те баламосват света, че без тях Русия не може да съществува и си измислят "врагове". Защотот без "врагове" те са НИЩО. Какъв "враг" е Василев? Той даже не може да гласува против путинистите. Истината която казва се чува от малко хора в България, и почти нищо в Русия. Въпроса съвсем не е какво Василев пише, въпроса е в заплахата, заканата, страхът, заклинанията, критиката. Ако щете въпроса е главно в гоненето на дявола и злите духове. Постоянно виждаме как хора изведнаж за 24 часа стават "врагове" с съвсем фантастични обвинения. Да е за първи път? Много стара история но винаги нова в Русия.

Петров

Може 89 души да не ги приемат в Русия, но те могат да си ходят навсякъде по света. И Берлин и Париж и Токио. Само не в Москва и Петерсбург. Голяма загуба само за тези в Кремъл. И руснаците от забранения списък може да си ходят в Казахстан и Северна Корея. Сравнението на двете акции на забраната е все едно да разменяш кон за кокошка. Но има балами да вярват, че това е равно на правенето на списъци на "враговете", както едно време го правеха и "верните от най-верните" ги смачкввха.

Моного интересно, офицер от ДС в списък с нежелани хора, верно че позиции заема против Русия, ма дали легенда не му създават? :)

Петров

Ти и офицер го направи. Може и генерал - контрол нулев

Това мнение е пълна кретения, и много от нещата в него са фактологически неверни (най-меко казано). Нито войната със забранителни списъци я започна Русия, нито кризата в Украйна. Няма на кого да се сърдите, че сте били в някакъв си списък, освен на нагъзената ви към САЩ позиция.

...

Кефиш, много сме с твоето мнение, приятелю. Гледаме им сеира на продажниците само. :))) Забавни са :)

Тези путинисти едвам намериха един българин за да го включат в списъка. Представете си колко лакеи на путин има в България.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.