Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След няколко дни забавяне поправките в Конституцията днес бяха внесени в парламента. Това потвърдиха от деловодството на Народното събрание. Под тях стоят подписите на 132-ма депутати от ГЕРБ, Реформаторкси блок, Патриотичния фронт и БДЦ.

За да бъдат внесени поправките са необходими поне 60 депутатски подписа. За да бъдат приети промените обаче трябват 180 или поне 160 депутатски гласа. Именно за това управляващите до последно преговаряха с БСП и ДПС, без чиито гласове няма как да бъдат приети промените на основния закон. Засега обаче двете партии, както и АБВ, не подкрепят внесените текстове.

Промените касаят съдебната реформа. Основен акцент в тях е разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска. В тях се предвижда съкращаване на мандата на ВСС и въвеждане на явно гласуване при вземането на кадрови решения.

От Реформаторския блок предлагат да се даде правo на парламента да инциира импийчмънт на главния прокурор. Решението за или против снемането на обвинител номер 1 ще се взема от ВСС. Засега обаче тази идея не среща подкрепа у повечето партии и най-вероятно няма да има никакви конституционни промени, свързани с прокуратурата.

Ключови думи

Коментари

Да, но бесепето нито за секунда не изплюва рязания.

ДАНО ДА СТАНЕ

НО ЦАЦАРОВ ГИ ДЪРЖИ ВСИЧКИТЕ И ЩЕ НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА НЕ СТАНЕ

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.