Президентът на УЕФА Мишел Платини обяви на днешната си пресконференция в бургаския хотел "Приморец", че повече не коментира футболът в детайли, тъй като се е откъснал от играта и се е съсредоточил изцяло в ръководните си функции. Босът е в България за финала на европейското за юноши до 17 г. между Франция и Италия на ст. "Лазур".

Платини демонстрира чувство за хумор на брифинга. Той прикани журналистите да му задават "удобни въпроси", за да им подари по една книга. В противен случай губят едно "добро четиво", добави легендата. Това бе повод издадената на български книга "Да говорим за футбол" с негови интервюта с популярен френски журналист. Фамозният №10 направи комплименти на Бургас и на организаторите. Каза, че в морския град е по-хубаво, отколкото в София - заради морето.

Няколко пъти "подаде топката на вратаря Борислав Михайлов". И отказа да коментира футболните аспекти на европейското.

"Вече гледам футбола като журналистите - отстрани, поради което няма да коментирам аспекти от играта. Футболистите на това първенство са два пъти по-малки от моите деца. Някога аз на тази възрост почвах да тренирам, а сега те го правят от години по-рано. Така се развиват нещата. По-добре да коментирам мачовете между 50-60-годишните в УЕФА", разсмя залата Платини.

"За нас в УЕФА България работи много добре за развитието на футбола, но само времето ще покаже какво е бъдещето на играта тук", добави президентът на УЕФА.

Най-интересният въпрос бе в края на брифинга, когато Платини бе запитан може ли УЕФА да задължи националните федерации местните клубове да използват повече играчи собствено производство, за сметка на чужденци. И да наложи лимит за "легионери".

"Това действително е проблем, но ние не можем да направим много по въпроса предвид дейюстващото в момента законодатество в Европа. Благодарение на правилата на УЕФА можем да наблюдаваме местни играчи, които са доста добре подготвени. С помощта на УЕФА бихме могли да подпомогнем и подготовката на местните играчи с подобни форуми. Имаме и най-различни програми“, отвърна Платини.

"Ако попитам тази вечер президента на БФС дали първенството е било успешно, той ще отговори с "да". Благодаря на всички, казаха ми, че първенството е минало на изключително високо ниво. Дали ще спечели Франция или Германия, няма значение. Ролята на УЕФА е да развива футбола в 54-те страни-членки. Ние бихме могли да помогнем на асоциациите, за да развиват те играта", коментира шефът на УЕФА.

След брифинга Платини даде десетки автографи, не отказа и снимки. Мина доста време, преди да може да се оттегли. И получи куп подаръци - от БФС (картина от футболните му години), от кмета на Бургас Димитър Николов, от различни организации...

Президентът на БФС Борислав Михайлов от своя страна коментира темата за нов национален стадион.

"Благодарение на УЕФА и програмата "Хеттрик", България почти е готова с базата в "Бояна". Там ще има три терена, хотел за футболисти, възстановителен център, зала... Един стадион струва много повече от това, което можем да вземем от УЕФА, защото тя отговаря за 54 държави. Всички искаме нов национален стадион, но той трябва да бъде построен от държавата, както се случва навсякъде", каза Михайлов.

Босът на БФС коментира и представянето на България U17 на европейското:

"Това бяха най-добрите 18 футболисти в България до 17 години. Но на този етап това са възможностите. Правим всичко възможно да вдигаме нивото, имаме и треньорска школа към БФС. През миналата година участвахме на финали на европейско до 19 години само с осем отбора."