Инвеститорите, които търсят годни за пиене активи вече имат алтернатива на френските вина – уискито, пише CNBC. По света повечето богати и свръхбогати хора разпределят между 4% и 6% от своите активи в алтернативни инвестиции като произведения на изкуството и френски фина, казва Рикеш Кишнани, изпълнителен директор на инвестиционния фонд Platinum Whisky Investment Fund. Ние даваме възможност и на висококачествените концентрати да излизат на инвестиционната карта, казва той.

За разлика от виното, което може да e нетрайно, с бутилирането уискито спира да старее и затова е възможно да се държи по-дълго време като инвестиция.

Фондът на Кишнани смята да набере 10 млн. долара, като минималният дял е оценен на 250 000 долара. Стартът му е предвиден през юни. Досега в него жители на Хонконг са инвестирали 2,5 млн. долара.

Плановете са с повечето средства да бъдат купени отлежали едномалцови уискита, но известна част ще бъдат инвестирани в японски и шотландски напитки, а дори и в американски бърбън.

Покрай класически марки като Dalmore и Macallan мениджърите на фонда ще търсят и позабравени и позабравени или спрели производството си дестилати, както и редки партиди уискита, датиращи от времето на Първата Световна война.
За последните 3 години инвестициите в уиски носят висока доходност, като цената на най-известните 1000 едномалцови скоча е нараснала със 130% при провежданите във Великобритания аукциони. За същия период включените в Топ 100 скоча са поскъпнали с 230%.

На търг в Хонконг през януари много рядка 6-литрова бутилка Macallan “M” в кристален декантер постави нов световен рекорд по цена, след като се продаде за 628 205 долара. Предишният рекорд беше 460 000 долара, пак за продукция на Macallan.

Стратегията на Platinum Whisky Investment Fund e да купува големи колекции от редки уискита на цени, по-ниски от пазарните. През последните 20,30, 40 години, има много колекционери на уискита, които са натрупали сериозни количества редки партиди и сега искат да излязат на пазара, но не им се занимава да продават на парче, защото разходите за аукционите са високи, казва Кишнани, който твърди, че вече е сключил договори за изкупуване на някои колекции.

Фонд мениджърът очаква интересът към елитните скочове в Азия да нараства и дава пример с това, че през 1997 г. в Тайван не е внесена нито една бутилка едномалцов скоч, докато през 2013 г. там са импортирани 630 000 каси от подобни напитки.
И все пак инвестициите в уиски са доста рискови, защото информацията за цената не е прозрачна. А е възможно и някоя реколта да не получи такава известност, каквато е очаквана.