"А сега вече се водят разговори, че Македония трябва още по-дълбоко да се федерализира, да се направи „гъвкава федерация“, може би „конфедерация“. Даже се изказват идеи защо да не я разчленим като изкуствена държава – част да се даде на България, част – на Албания.

Тези думи на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров пред Съвета на федерациите – горната камара на парламента, предизвикаха задължителното - остра реакция от страна на българския министър на външните работи Даниел Митов:

“Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров в днешното (сряда – б.р.) му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България.

На крушката опашката

Интригата има предистория. За да каже Лавров „даже се изказват идеи“ и „вече се водят разговори“, значи някой говори. Ден по-рано руско издание публикува текст в стил „теория на конспирацията“, който описваше отново намеренията на България да „окупира“ Македония. Вътре има цитирани четири имена – Бойко Борисов, Божидар Димитров, Сергей Станишев и Даниел Митов.

"Военните са на границата, подготвят си точки, не дай Боже, ако нещата отидат на зле в Македония”, каза преди седмица в Народното събрание премиерът Борисов.

Разбира се, че той имаше предвид готовност да се реагира срещу евентуални последици от случката в Куманово, която македонските власти обявиха като антитерористична акция.

Заглавията обаче бяха „Армията е на границата с Македония“. Достатъчно кратко, ясно и многозначително. Божидар Димитров пък говори пред медиите как Македония била изкуствена държава и скоро ще се разпадне.

Прав е Лавров, че се „изказват идеи“ по темата. А когато идеите се изказват от бивш министър от първото правителство на Борисов, който нарича отношенията си с премиера „приятелски“, тогава всяка медия по света може коректно да напише, че идеите се изказват от „близки до правителството в София“. Заглавията за армията и границата послужиха само за „доказателства“.

Официално и неофициално

Позицията на България е пределно ясна. Още след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет на 12 май бе заявено, че

"За България са най-важни запазването на териториалната цялост на Република Македония и нейната политическа стабилност."

Снощи външният министър Даниел Митов също бе ясен:

„България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение.“

Позицията на Русия също е ясна – за Москва случващото се в Македония е „цветна революция“, организирана „отвън“, чиято цел е да отклони проруския път на Никола Груевски. И в България има достатъчно говорители на тази позиция.

Въпросът е, че необмисленото говорене по темата дава лесни опорни точки на опорните точки.