От БСП предлагат властта да връща данък общ доход на хората, осигуряващи се на минимална работна заплата, която е 340 лв. Лидерът на партията Михаил Миков съобщи, че социалистите са внесли законопроект за промяна в закона за доходите на физическите лица.

Поправката, която дава възможност данъкът да се връща на хората с минимална заплата, се предлага за втори път. От БСП дори я приеха в миналия парламент, но впоследствие ГЕРБ отмениха това решение.

"Всеки, който се осигурява на минимална работна заплата е ощетен с 48 лв.", посочи лидерът на социалистите. По закон ако промяната бъде приета от управляващото мнозинство връщането на данъка може да се случи в началото на следващата година.

От БСП няма да подкрепят конституционните промени, предложени от ГЕРБ и РБ, защото получили текстовете по пощата без подписи. "Това е несериозно. Така ли се променя Конституция? Раздадените текстове не са валидни", възмутиха се социалистите. Те признаха, че са се отказали да сезират Конституционния съд за ратифицирането на договора за заем на стойност 16 млрд. лева, който бе ратифициран от парламента. От БСП не са успели да съберат необходимите 48 подписа, за да внесат жалбата. Депутатите от "Атака" обещали подкрепа, но на финала не се подписали.

За да се внесе конституционна жалба са необходими 48 подписа, а БСП има само 39 депутати.