Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Както вече предупреждавах, да внимаваме с историците, защото могат да ни докарат ненужни бели, така и стана.

Класически пример на "круговая порука" - близкият до позициите на Русия по Украйна Божидар Димитров - негови са твърденията, че Крим е изконно руски и Русия има права върху Украйна - пусна откровените провокации с това "да делнем Македония" с албанците. У нас никой не го възприема сериозно - най-вече като официална позиция. Той е това, което на английски се нарича loose cannon - непредсказуем човек с непредвидими реакции, който може да предизвика непредвидими последствия.

Веднага от трибуната на руската Госдума Лавров се възползва и се опита да вмени поредната медийна изява на симпатизиращия на Москва Димитров като позиция на българското правителство. И се наложи да обясняваме чрез Външно министерство, че нямаме брат. Класиката е в това, че от Москва си избират да реагират на техните симпатизанти, които създават у нас удобни поводи, а след това ни вкарват в оправдателен режим.

Както казах Македония е "ахилесовата пета" в най-новата българска история, проблем който стартира от внушения от имперската руска политика непостижим блян за Санстефанска България. Макар, че тогава прекрасно са знаели, че България не може да заеме тези граници, руските дипломати нарочно пускат тази "изкуствена патица", която държи фиксирано българското общество през следващите десетилетия върху непостижима цел, преследването на която ни вкара в няколко катастрофи.

Друг български историк преди седемдесет и четири години ни вкара във войната на страната на Германия. 

Сега други историци позволяват на Москва да се прави на "покровител" на Македония и да ни скарва с Гърция и Сърбия. Да не говорим за ерозия на българските позиции пред другите ни партньори в ЕК, защото териториални претенции към съседна страна е антитеза на всичко, което Европа представлява. Това е руската игра.

Има и добра страна - с лицемерната си позиция министър Лавров нанесе поредния удар на българските националисти, които подкрепиха анексирането на Крим с идеята, че се създава полезен прецедент за последващи "геополитически игри". Изказването е и подарък за всички, които милеят за Русия повече от България - ето Ви още едно потвърждение за "братска" позиция. Бих припомнил на господин Лавров руската поговорка - "каждый понимает по мере своей испорченности", т.е. не трябва да приписва на България ценности и поведение, което е типично за съвременните управляващи в Русия.

Идеята да играем активна роля в Македония не е по никакъв начин свързана с насърчаване на сепаратистки тенденции или други действия, накърняващи териториалната й цялост. Има различни сценарии за развитие на ситуацията, някои твърде негативни, но само човек с устойчив умствен дефицит може да твърди, че точно сега имаме полза от това на границата ни да има горещ конфликт или че той е неизбежен 

Стига самодейност.

------

* Текстът е от блога на Илиян Василев. Подзаглавието е на Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

Той не е историк. Това е Божо, с четири научни звания, присъдени от органите на ДС.

Сашо 11

Сашо наистина, стига самодейност. Кажи нещо за това как няма да "се състой" Турски поток. Кажи ни визионеро :)))

svetlana

Абе, хора, научете се най- после кога се пише й и кога и! Не сте ли ходили на училище?

svetlana

анализът на илиян василев е много точен и трябва на него да се дава думата по телевизиите а не божидар димитровда говори глупости

тука е така

Този е все още агент на руските служби какво се занимаваме с него!!!Единствен той даде повод за говорене за подялба на Македония на Русия!

За Божидар Димитров става дума - нали!

Колев

Много прецизен коментар - колкото повече дават думата на "историка" Димитров, толкова повече поводи ще има за "колегата му" Лавров да ни вменява небивалици. Но тъй като Димитров е навсякъде по медиите, дори се страхувам да отворя телевизора - създава усещането, че едва ли не той изразява официална позиция защото заема висока държавна длъжност. ББ трябва да му набие обръчите за да не се налага Даниел Митов да реагира на манипулациите на Лавров. Защо само националистите нещо мълчат гръмовно.?!

Респект към Василев

БД е стар чекист, гламав до наивност.Апропо той и за това се раздели министерския си пост.Уж голяма глава, а плещи глупости на килограм.Рашите точно такива наивници използват в Бългапия.

...

Илиянчо пак ни "предупреждава", хаха да "си плюем в пазвата". Обратното се случва на всяка негова "прогноза" или "предупреждение" :)

тцъ- не позна.

Хора като Б.Димитров,Сидеров и разни други така наречени"патриоти"не трябва да се явяват по медиите.Нека говорят умните.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.