МВР е сезирано за всички нарушения, свързани с тазгодишните матури - възможното изтичане на отговори и появата на профила на "Пейо Яворов" във фейсбук, създаден ден преди изпита,  който пожелава успех и добавя многозначителното "Дано сте ме научили добре". Именно произведението „Ще бъдеш в бяло” на поета се падна на препитването.

Десетина души, между които и представители на МВР, знаят предварително отговорите на матурите. В 8 ч училищата имат паролите за разсекретяване и от този момент поне 800 души са заети с размножаването на въпросите и отговорите. Други 10 хил. души са  ангажирани с наблюдението на матурата - квестори и училищни злрелостни комисии.

Това обясни пред Нова тв зам.-министърката на образованието Ваня Кастрева в коментар за вчерашните тв репортажи, в коио репортери успяха да купат отговорите на въпросите от матурита.

Схемата бе обяснена от Нова тв и бТВ - цената на верните отговори започва от 50 лв. за един предмет. Срещу тази сума ученикът получава есемес. Той трябва да отиде на матурата с два телефона, като остави единия, а другия скрие и по-късно прочете на него отговорите, докато е в тоалетната. Хората, които търгуват с отговорите обясниха пред двете телевизии, че източникът на отговорите са на Министерството на образованието.

Хванатите преписвачи на изпита са 34, а проверяващи са обещали да донесат в министерството „цяла торба с пищови”, открити в тоалетните.

Кастрева каза още, че видеонаблюдение се провежда навсякъде, но занапред един човек ще следи какво се случва и в реално време, за да се реагира на момента, ако установи нарушение.