"Газпром" започва да строи "Турски поток" през първите десетина дни на юни, пише руският вестник  "Ведомости".

Това бързане обаче само дава нови козове в ръцете на Турция да иска допълнителни отстъпки в цената за газа.

Два кораба, наети от италианската компания "Саипем" за "Южен поток", ще започнат да полагат тръбите от подводната част на новия проект след няколко седмици, казва Олег Аксютин от ръководството на газовия гигант. Той изтъква, че всички тръби, договорени за отменения проект през България, ще отидат за "Турски поток".

От "Саипем" обявиха миналата седмица, че са получили поръчка от "Газпром" да започнат работа. На 19 май акционер на германската компания "Юропайп" съобщи, че "Саут срийм транспорт" е отменила задействаната на 17 декември 2014 г. отсрочка за доставките на тръби, и двете страни преговарят в какъв срок да бъдат изпратени 150 хиляди тона тръби.

Според шефа на "Газпром" Алексей Милер първият участък на "Турски поток" трябва да заработи в края на 2016 г. На практика това е пренасоченият "Южен поток". Четирите тръби ще вървят по неговото трасе в Черно море в продължение на 660 километра, след което ще се отклоняват 250 километра на юг към турския бряг.

"Газпром" започва да работи, без да засяга териториалните води на друга страна" и поради това няма нужда от нечие разрешение. Компанията обаче все още няма договор с Турция и Гърция какво ще се случи след това, отбелязват източници на "Ведомости". Според тях руснаците по начало са се поставили в неизгодна позиция, от която ще се възползва Анкара. А  "Газпром" губи средства, защото спешно трябва да замени "Южен поток",  да плати неустойки, престоя на корабите и складирането на тръбите.

Ако условията на Турция се окажет неизпълними, на "Газпром" му остава да се върне към българския проект, макар че с времето шансовете за това намаляват, отбелязва енергиен експерт от Русия.