България се записа на челно място в още една класация. Страната е на първо място в ЕС по брой на младите хора, които нито учат, нито работят. Те са 167 670 сред 751 900 лица между 15 и 24 г., които живеят в страната – или около 22%. Това е най-големият дял в Европейския съюз, където средните нива са около 12,9 на сто, показват данни на УНИЦЕФ, представени на форум за младежката безработица.

Изводът от изследването е, че загубите за икономиката ни от това са за близо 2 млрд. лв. годишно, а щетите откъм човешки потенциал са още по-големи.
Резултатите от проучването сочат, че делът на младите хора, които не правят нищо в училищна възраст, е малко под 11 процента, а сред по-големите достига 28 на сто.
 

“За България проблемът е много сериозен. Ще видите тези млади хора основно в малки населени места, сред етническите малцинства, но и навсякъде другаде – тоест проблемът засяга всички. Наблюдаваме вече и опасния феномен децата да са по-необразовани от родителите си, а обикновено е обратното. В края на 2014 г. Министерството на труда и социалната политика подписа споразумение със синдикатите, неправителствените организации, партньори – за да можем заедно да измъкнем тези млади хора от безпътицата“, коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Сред мерките, които Калфин очерта, са връщането на отпадналите младежи в системата на образованието; въвеждането на дуално обучение, което е ориентирано и към професионална квалификация; записване на необхванатите младежи в бюрата по труда; промени в трудовия кодекс, които да позволят гъвкавост за сезонната заетост; въвеждането на ваучери за социални услуги, чрез които да се заплаща на младежите, които се грижат за възрастни хора или изпълняват системна домашна работ

Изводите от изследването

Какво показват данните от проучването, извършено от ЕСТАТ през декември 2014 г. Интервюирани са 1200 души на възраст между 15 и 24 години, изследването има и качествена част - чрез фокус групи.

Групата на NEETs (Yong Person who is not in Education, Employment, Training - Младежи, които не са заети нито с учене, нито с работа) e разнообразна и обхваща различни подгрупи, с различен социално-демографски профил, различна степен на трудова и социална активност и различна степен на мотивация, нагласа и възможност за промяна на статуса им.

Вероятността за попадане в групата на NEETs се влияе от нарушенията в 4 основни области:

 


 

Според УНИЦЕФ именно мерките в областта на образованието са подценени. Те са насочени основно към намаляване на дела на преждевременно отпадналите от училище – една от най-рисковите групи. Необходима е обаче реформа, която да промени съществуващия модел на училищно образование, да повиши мотивацията и квалификацията на учителите, да повиши интереса и ангажираността на учениците към учебния процес, както и мотивацията им за учене и труд. Мерките в образованието са изключително важни, защото биха имали характер на превенция за по-нататъшно придобиване на статус NEET.

Ето какво е заниманието на младежите в България: 

 

 Профил на младежите, които не работят, не учат и не се обучават: 

- Младите хора в групата на NEETs се характеризират с ясно очертан социално-демографски профил. Мнозинството са със средно или по-ниско образование, живеят предимно в малки населени места, повече от половината принадлежат към малцинствените етнически групи.
 
- Образованието е социално-демографската характеристика, която определя в най-голяма степен попадането сред NEETs. В състава на групата влизат както лица с всички образователни степени, така и такива без образование. Съществен дял обаче заемат преждевременно отпадналите от училище (47%).
 
- Структурата на NEETs по етнос е доминирана от ромската и турската етнически групи (51%), 46% са българи. Етническата принадлежност може да бъде определена като втори рисков фактор за попадане в групата на NEETs. Ромите са 4 пъти, а турците – 2 пъти по-застрашени от попадане в ситуация наNEET в сравнение с етническите българи.
 
- В структурата на NEETs преобладават лица от малки населени места (63%). Колкото по-малко е населеното място, толкова повече нараства делът на NEETs там. Причините могат да се търсят основно в обезлюдяването на малките населени места и лошото им икономическо състояние. Това превръща населеното място в третия по важност рисков фактор за присъединяване към групата.

Дял на NEETs и коефициент на безработица по райони за планиране  

 

- При малцинствените етноси полът се очертава като допълнителен рисков фактор. Делът на жените сред NEETs е почти 3,5 пъти, а този на мъжете – 2, 3 пъти по-голям, отколкото сред контролната група (млади, които не са NEETs). Следователно момичетата, особено ромките могат да бъдат определени като високорискова група по отношение на присъединяването им към NEETs.

- Групата на NEETs включва няколко подгрупи с различна степен на уязвимост, характеристики и нужди. Отличават се две големи категории – безработни (55%) и икономически неактивни (45%). Те обхващат следните подгрупи: безработни с минимум средно образование и опит (15%), безработни с минимум средно образование, без опит (19%), безработни с по-ниско от средно образование (22%), неактивни, социално майчинство (12%) и неактивни, които не търсят работа (32%). Икономически неактивните са най-рисковата категория от гледна точка на продължителното оставане в NEET. Безработните имат по-добри шансове за придобиване на друг статус.

Разпределение според квалификацията 

 

Повече подробности може да намерите  ТУК.