Съоръжението е доста впечатляващо. Намира се дълбоко в недрата на планината Пони във Вирджиния и се простира на площ от над 12 хиляди квадратни метра.

Бункерът на Управлението на федералния резерв на САЩ (ФЕД) бил изграден през 69 година миналия век недалеч от малкото градче Кълпепър Суич и е струвал 6 милиона долара.

Подземното скривалище е било пострено по изрична заповед на президента Ричард Никсън. Официално го наричат Център за комункации и архиви към централната банка на САЩ. Неофициално това е скривалище с дебели бетонни стени, в което при ядрена война е трябвало да се спасят най-важните банкери и техните семейства. То разполагало с гигантски генератори за ток, мощни компютри и най-модерни комуникации, специални филтри за въздуха и има 200 легла. В огромни хладилници била складирана суха храна, с която около месец можело да преживеят около 400 души – пълният капацитет на съоръжението при евентуален атомен апокалипсис.

След разпаденто на Съветския съюз заплахата от война намаляла и бункерът бил използван като грамаден трезор – в него били скътани над 4 милиарда долара. По-късно скривалището приютило спермодерните компютри на специлизираната банкова мрежа „Хотуайър“, която се използвала за вътрешен трансфер на пари между 5700 финансово-кредитните учреждения.

Според „Уолстрийт джърнъл“ бетонното укритие е най-голямото в САЩ и може да поддържа едновременно две комункационни системи. Едната е от времето преди появата на интернет и е силно независима и напълно децентрализирана. Експерти на Пентагона, които контролирали изграждането на съобщителната мрежа смятат, ако избухне ядрен конфликт интернет тутакси ще престане да работи. Тогава комуникациите ще може да се осъществяват по стария допотопен метод.

Идеята за създаването на бункера, който и до днес се счита за нй-големият в САЩ, не се харесвала на всички във Вашингтон. Сенаторът от Уисконсин Уилям Проксмайър окачествил съоръжението край Кълпепър суич като "параноичен проект", който е напълно безполезен и само загробва парите на данъкоплатците.

„Бункерът е огромно подземно укритие, което прилича на грамаден дюшек, натъпкан с 4 милиарда долара. В случай на ядрена война ще останат читави единствено с 4 милиарда кеш и шепа радиоактивни държавни чиновници“, не без чуство за хумор заявил законодателят през 1976 г.

След края на Студената война (сега някои се питат дали действително е свършвала някога) ФЕД решил, че бункерът не му е необходим повече и през 90-те години на миналия век банкерите безуспешно се опитали на няколко пъти да продадат подземната си недвижима собственост. Най-накрая скривалището било подарено на библиотеката при Конгреса на САЩ. Сега в него се помещава Националният аудио-визуален център, в който се пазят филми, телевизионни и аудизаписи.

Отново с чувство за хумор „Уолстрийт джърнъл“ посочва, че ако дойде краят на света, в бункера може да се преживеят още няколко месеца – при това с куп развлекателно видео под ръка. В последно време обаче федералните власти отново проявяват засилен интерес и скривалището усилено се ремонтира.

В началото на този месец потребителите на Гугъл картите откриха засилена активност и в района на друг бункер край Вашингтон. Това е строго секретното подземното съоръжение северно от Шарлотсвил, Вирджиния. То принадлежи на Федералното управление по извънредните ситуации (ФЕМА). В него се провежда учение под кодовото наименование „Америкън препаратон“.

Според агенцията тренировката била да се подготви гражданството за евентуално нападение срещу САЩ, осъществено от Северна Корея или Иран. Според по-конкретна информация в ставало дума за специлни полувоенизирани маневри в случай, че бъде атакувана енергийната мрежа на САЩ. От години учени и експерти предупреждават, че ако над САЩ бъде взривено устройство, което предизвиква мощен електромагнитен импулс, енергийната мрежа ще бъде повредена за години. Това означава милиони жертви и тотална катастрофа за Съединените щати.

Спред пресата обаче целта на последните маневри на ФЕМА е да бъде отработена реакцията на федералните власти в случай, че в САЩ избухнат масови граждански вълнения. Вашингтон отхвърля това твърдение, но официалното опровержение не е много убедително. Това лято на територията на три южни щата ще бъдат проведени и безпрецедентни военни маневри. Игрите на войската ще се състят дори в населени места и без специално предупреждение за живеещите в тях. Пентагонът твърди, че тези учения целят да подготвят армията за предотвратяване на теросристични нападения на фанатици от „Ислямска държава“.