Рисковете и заплахите за България са свързани с кризата в Украйна и с развитието на терористичната организация Ислямска държава, каза министърът на отбраната Николай Ненчев по време на конференцията „Готови ли сме да защитим ценностите си? Светът между дипломацията и оръжията“, организирана от Института за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа на бившия външен министър Надежда Нейнски.

Независимо дали искаме или не, дали мислим по един или друг начин, хибридната война съществува реално в България сега. Индиректно сме неин обект в следствие на кризата в Украйна“, каза Ненчев.

Според военния министър осъзнаването на тази истина е от ключово значение за готовността на България да бъде истински съюзник на НАТО.

Предизвикателството е да бъде осъзната и призната тази истина. Защото ако постигнем съгласие за характера на проблемите, ние много по-лесно ще можем да се справим с тях“, каза още министърът.

Николай Ненчев постави въпроса дали България е готова реално да отстоява и защитава евроатлантическите ценности, а не само да ги споделя.

Тук трябва да бъдем и откровени и честни – трябва да признаем, че независимо от постигнатите стратегически успехи на външната ни политика, България все още не е достигнала това ниво на политическа зрялост, което ще й позволи да бъде наистина ефективен съюзник на НАТО и член на ЕС“.

Ненчев обясни, че неговата политика е свързана с преодоляване на негативното наследство от комунизма и с модернизация на армията за постигане на съвместимост с НАТО.

Преди незаконното анексиране на Крим и руската намеса в суверенна Украйна, за много от българските политици беше лесно да твърдят, че са за НАТО и за ЕС. Но когато самите евроатлантически ценности са поставени под заплаха от случващото се в Украйна, когато тези ценности трябва да бъдат защитавани и на практика, за много наши политици дойдоха сложни времена“, обясни още Ненчев.

В конференцията участват още бившият главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО ген. Джоузеф Ралстън, бившият премиер Филип Димитров, посланиците на САЩ и на Латвия, която председателства ЕС, посланикът на Украйна, както и бившите военни министри Аню Ангелов и Велизар Шаламанов.

Очаквайте подробности в Клуб Z.