Максим Ешкенази е новият постоянен гост-диригент на Софийска филхармония. Главен диригент на националния културен институт обаче остава Мартин Пантелеев, обяви директорът на държавния симфоничен оркестър Виктор Стоянов на среща с медиите в понеделник. За първи път за диригентите и солистите е търсена оценката на музикантите в състава.

Максим Ешкенази е популярен с поредицата образователни детски и тийнейджърски концерти, които прави в рамките на оглавяваната от него инициатива „Фортисимо“, подкрепена от Фондация „Америка за България“. Последният им концерт беше в неделя, 17 май – „Приказка за цигулка“. Надежда Захариева от „Америка за България“ разкри на пресконференцията, че концертите на „Фортисимо Фамилия“ са били посетени миналия сезон от над 12 хил. деца и възрастни, „Форитисимо в клас“ достига до училища в 10 града… – всичко това бе определено от нея като бомба със закъснител, която ще избухне след 10 години, когато тези деца пораснат и станат осъзнати посетители в Софийска филхармония.

Другият постоянен гост-диригент на оркестъра ще бъде Урош Лайовиц, който познава добре оркестъра, защото многократно е изнасял концерти с него. С Хоровата капела „Светослав Обретенов“ ще продължи да работи диригентът Любка Биаджони – за един от нейните концерти ще гостува прочутата наша певица Веселина Кацарова. Гастрол през новия сезон на Филхармонията ще имат и други оперни сили по света като Красимира Стоянова и Орлин Анастасов.

Цигуларят Светлин Русев бе представен пред медиите като новия артистичен съветник на Филхармонията. Той ще съвместява поста с работата си като концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, като и на Филхармонията на Сеул. Русев е и най-младият професор по цигулка в Националната консерватория в Париж. Музикантът ще бъде и основен гост-солист в предстоящия сезон. На срещата с медиите той бе подкрепен от присъствието на на френския посланик у нас Ксавие дьо Кабан. По общи проекти Софийска филхармония ще работи и заедно с CREFECO (Регионален център на франкофонията за Централна и Източна Европа). За месец март, в който се чества Световният ден на Франкофонията, са предвидени литературни четения, чествания, изложби и концерти, посветени на културата на франкофонските държави.

Другият основен гостуващ артист за сезона ще бъде френският пианист и диригент Жан-Бернар Помие, който освен като диригент ще се включи в програмата и с камерен и солов концерт.

На въпрос към Виктор Стоянов дали е обявен конкурс за поста му, тъй като през май изтичат шест месеца от назначението му за временно изпълняващ длъжността директор, той разкри, че конкурс не е обявен и не е решил дали ще се включи, когато това стане. Стоянов обяви, че откакто е поел състава в зала „България“ е отчетен ръст на продадените билети с 16%, а амбицията му увеличението на интереса на публиката до края на сезона да скочи до 20%. Сред инициативите на неговия екип е в Софийска филхармония да бъде създадена Академия за оркестрово свирене.

Площад Славейков