От Национална асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ), в която членуват собственици на хотели и земи по Черноморието изпратиха писмо до медиите, в което определят Тома Белев, Андрей Ковачев и Борислав Сандов, които се обявиха срещу намеренията на правителството да позволи строеж на Карадере,  като "зеленият октопод", който "пак се опита да яхне обикновения българин." От асоциацията изтъкват, че инвестиционният проект е некоректно представен като "чудовището Карадере". Организацията смята, че проектът ще осигури работни места, пенсии за пенсионерите и възможност повече млади семейства да останат в България. Пълния текст на писмото можете да видите тук.

Клуб Z потърси за коментар природозащитните организации. Изпълнителният директор на Българска фондация "Биоразнообразие" Петко Цветков, коментира скандала с Карадере и реакцията на хотелиерите.


Петко Цветков е изпълнителен директор на Българска фондация "Биоразнообразие", както и координатор "Зелен пояс и защитени територии" във фондацията. Учредител е на "БлуЛинк" от страна на Сдружението за дива природа "Балкани". Работил е като ръководител на проекти и консултант по българо-швейцарска програма за опазване на биоразнообразието, Сдружение “Зелени Балкани – София”, СДП "Балкани", Световния фонд за дивата природа (WWF) - Дунавско-карпатската програма.

Г-н Цветков, вашата организация е изпращала писма и становища до екологичното министерство за Камчийски пясъци и Карадере. Взе ли ги някой под внимание?

През 2012 г. беше предложено и коментирано съдържанието на заповед за обяваване на защитената зона "Камчия", в която още тогава да се регулират режимите, и не трябва се спекулира с тази тема. Специално за Карадере - това, което сме настоявали през годините, е час по-скоро да се приемат заповедите за обявяване на защитените зони по "Натура 2000".

За съжаление този процес не е започнал и тази несигурност дава възможност за спекулации. Зоната за защита на птиците също покрива Карадере, и тя трябва да се има предвид. Опазването на птиците и природните местообитания по европейското законодателство трябва да бъде гарантирано.

За голяма част от територията е издадена заповед на министър Нона Караджова, която стопира застрояването. Всъщност МОСВ би трябвало да започне процеса, особено със защитените зони по Черноморието и в планините, и да завърши процеса по обявяване. Такива зони липсват, а те биха дали сигурност за дългосрочно опазване на териториите.

Практически не би трябвало да се стига до такива решения, които или са празни от съдържание, или от друга страна противоречат на екологичното законодателство. Без да е минала екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на "Натура 2000", инвестиционни проекти не трябва да получават подкрепа и преференции. Нарушаването на закона води след себе си редица несигурности и последици, не дава добър пример за бизнеса, и това какъв бизнес България желае да се развива.

Проектът за Карадере, както изглежда, е една пирамида, на която основната й цел е спекулация с цени на имоти. Това може да се каже накратко за този проект, и предложението за застрояване говори за конфликт на интереси на най-високо ниво в държавата.

Вашата организация искала ли е достъп до обществена информация? Има ли случаи той да е отказан от МОСВ, или от някоя РИОСВ?

Фондация "БлуЛинк", с която работим заедно, е искала информация за инвестиционния проект от Министерството на икономиката, от Министерството на регионалното развитие, и от Министерството на околната среда и водите. МОСВ е единственото ведомство, което е дало информация по процедурите, въобще по тази тема. Едно от три министерства е откликнало по някакъв начин.

Оттук-нататък каква ще бъде вашата реакция по случая с Карадере?

Българска фондация "Биоразнообразие" като част от коалиция "За да остане природа в България", Туристическата камара, "Зелените", Асоциацията на парковете в България, внесоха предложение за поправки в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Смятам, че тези поправки дългосрочно осигуряват опазването на крайбрежната ивица, и защита на обществения интерес за развитие на качествен туризъм. През последните месеци беше организирана подписка, сега продължава набирането в подкрепа на издаването на заповедите за 19 защитени зони по крайбрежието. Също така да се обяви въпросния парк "Българско Черноморие", но не национален парк, какъвто си го представят правителството и Народното събрание, а природен парк, който да допуска различни видове собственост да съществуват в една защитена територия. Опазването на крайбрежната зона не е задача само на държавата, а и на различните ресорни страни, включително и на частните собственици. 

Понеже се спекулира със собствеността и с нарушени права на собственици, смятам, че държавата също трябва да влезе в своето качество, и да предвиди възможност за изкупуване на частните земи по крайбрежието, за да се решат дългосрочно тези проблеми. Държавата да изкупи имотите на хората, които не желаят да стопанисват земите със техния сегашен статут, и те да получат компенсации. Голяма част от тези са ниви, ливади или гори. Държава трябва да осигури възможност за изкупуване на частните земи и обезщетяване на собствениците, по примера на обезщетяване на собствениците на частни земи при строеж на магистрали. Това е експертното мнение и на голяма част от моите колеги.

Национална асоциация "Българско черноморие" изпрати писмо до медиите, в което заявява, че природозащитниците и неправителствените организации са "зелен октопод", и се опитвате да ги лишите (не вие персонално, а организациите) от работни места и инвестиции. Какъв е вашият отговор?

В това становище всъщност има пряко обвинение и към мен лично. Това е поредният пасквил, който цели да отклонява вниманието на хората и институциите от търсенето на реално решаване на проблемите. 

Всеки има правото да защитава различни позиции в обществото, но за използването на невярна информация и клевета законът предвижда възможност за завеждане на дело. В такива становища ясно личи кой стои зад тях.

Такива позиции целят да омаскаряват природозащитните организации и хората, които настояват за спазване  на законите в страната, и защитаване на обществения интерес. Зад тези позиции стоят в някои случаи собственици на терени, които не целят запазване на природната стойност на крайбрежието и туристическия му потенциал. Тези хора доведоха до засипване на малкото Поморийско езеро, видяхме до къде се стигна и с масовото застрояване на крайбрежието. Това са интересите и на спекулантите със имоти, които не мислят дългосрочно какво ще се случи със крайбрежието и за развитието на устойчив туризъм в тези райони. Опазването на природните ресурси всъщност е генератор за развитие на туризма.

Смятате ли да заведете дело заради обвиненията?

Имам желание да заведа дело, но имаме прекалено много друга важна работа и дейности. Тези пасквили са постоянни и няма да постигнат нищо, защото обвнинението не се базира на законова основа. Практически те използват лъжлива информация. Задачата им е да блокират нашата работа. Воденето на дела в случая според мен би им доставило удоволствие, а аз няма да им го доставя. При обсъждане с колеги по нататък ще решим дали наистина да заведем дело. 

Такива дела се точат с години, това е губеща кауза. Тези хора ни отнемат от времето, което ние можем да използваме за много по-ценни дейности в интерес на местните общности, в интерес на опазването на природата.