Доставчикът на ток за североизточна България "Енерго-Про" и морският курорт "Албена" се хванаха за гушите. Това стана ясно от прессъобщение на местното енерго, изпратено до медиите в неделя следобед.

От него става ясно, че в петък специалисти на "Енерго-Про Мрежи" са констатирали ред нарушения по електропреносните съоръжения във ваканционното селище. Ставало дума за множество строителни дейности, които се изпълнявали в зони на кабелни линии средно напрежение. В курорта се копаело в опасна близост до кабели, намиращи се под напрежение.

"Това създава сериозна опасност както за електроразпределителните съоръжения, собственост на "Енерго-про Мрежи", така и за служителите и гостите на кк “Албена”, обявиха от енергоразпределителното дружество. 

Според компанията констатираните нарушения са в разрез с правото им на собственост и с действащите технически норми. Затова специалистите на дружеството са изготвили констативни протоколи за откритите нарушения.

Ще сезираме компетентните държавни и контролни органи, обявиха от енергото.

Петъчните разкрития са били последвани от авария, която е станала в 4:52 ч. в неделя. В диспечерския център на "Енерго-Про" е било регистрирано прекъсване на електрозахранването в част от курорта „Албена”. Веднага дежурният диспечер е изпратил авариен екип, който да установи причината за прекъсването. Оказало се, че има повреда по подземна кабелна линия.

Специалистите на компанията са установили, че повредата е по подземна кабелна линия между трафопостовете „Фиш-фиш” и „Звезда”, собственост на "Енерго-Про".

В 7:01 ч. електрозахранването на всички клиенти е възстановено по резервни връзки. В авария остава единствено кабелът между двата трафопоста. Екипите на електроразпределителната компания са предприели действия по отстраняване на аварията по кабела, но тяхната работа е била възпрепятствана неправомерно от представители на кк „Албена”, твърдят от енергото.

За случилото се от ЕРП-то вече са подали жалба до Районното полицейско управление за възпрепятстване на аварийните екипи в изпълнението на лицензионните задължения на електроразпределителната компания.

Клуб Z потърси за коментар по случая и "Албена" АД. От централата на курорта ни препоръчаха да се свържем с главния енергетик на дружеството Петър Петров, който обаче не отговаряше на мобилния си телефон.