Руски депутати обсъждат забрана на дейността в страната на чужди системи за разплащане, съобщи радио "Ехото на Москва".

Това ще бъде ответна стъпка след решението на системите "Виза" и "Мастъркард" да прекратят да обслужват картите, издадени от банки, принадлежащи на руснаците, попаднали в церния списък на САЩ. Списъкът бе въведен, след като Москва призна референдума на полуостров Крим и го покани да се влее в състава на Русия.
В черния списък са банка "Россия", "Собинбанк", "СМП-Банк", "Инвесткапиталбанк" и още най-малко три банки, използващи системата за процесинг на "СМП Банк" и "Собинбанк".

Над 85 на сто от анките в Русия в момента използват "Виза" и "Mастеркард". Двете компании пък са американски и твърдят, че при решението си да прекратят работата на санкционираните банки ке позовават на законите на САЩ.

Според редица руски депутати в случай на засилен санкционен натиск отвън Лудия тлябва да изгони от територията си платежните системи, като временно прехвърли разчетите по банкови карти на алтернативна схема. По-късно тази схема трябва да бъде аменена от отечествена, руска, система за разплащане.

В Комисията по информационна политика, информационни технологии и съобщения към Думата смятат да обсъдят ответна реакция на санкциите на САЩ срещу руски банки. Има и предложение да бъде създадена единна национална система под егидата на Центробанк - Руската централна банка. Депутатът Анатолий Аксаков дори допълнил, че Москва моге да си мзаимодейства с китайската система "Юниън пей".

Такава възможност допуска и Сергей Глазиев - съветник на Путин, който е един от попадналите в черния списък на САЩ. Той предлага построяването на национален процесингов център, за да не се допускат в бъдеще подобни проблеми. Така направили и в Китай и в резултат разплащанията не излизали извън националната територия. Според Глазиев в Русия това може да бъде направено да няколко месеца. И такъв център дори да бъде построен за целия бъдещ Митнически съюз.

Съвсем наскоро американското сп. "Форин полиси" прогнозира, че кризата в Крим може да подтикне Русия и Китай към още по-тясна форма на сътрудничество. Според изданието Пекин може да получи най-голяма изгода от схватката между Москва и Запада.