СИМОНА РУСЕВА

Предишният египетски президент и първият свободно избран държавен глава на страната Мохамед Мурси (63 г.) чу днес смъртната си присъда. Съд в Кайро му наложи най-тежкото наказание, като го призна за виновен по обвинение в шпионаж и подстрекателство към бунтове.

Мурси, който беше държавен глава на Египет от юни 2012 г. до юли 2013 г., беше признат за виновен в престъпни връзки през 2011 г. с терористични организации – палестинската “Хамас” и ливанската “Хизбула”с цел сваляне на властта в Кайро.

Бившият президент чу присъдата си, затворен в клетка.

Другото обвинение беше, че Мурси е отговорен за затворнически бунт, при който много осъдени, включително и той, са избягали от килиите и са предизвикали безредици в Кайро с цел пуч срещу тогавашния президент Хосни Мубарак.

Смъртни присъди днес получиха и още 105 души, повечето от които задочно. Всички наказания трябва да бъдат потвърдени от върховния мюфтия на Египет и едва тогава могат да бъдат изпълнени. Очаква се това да стане на 2 юни.

След свалянето на Мубарак от власт кандидатурата на Мурси за президент беше издигната от ислямистите от “Мюсюлманско братство”. След година на власт и размирици той беше свален през юли 2013 г. от военните начело с Абдел Фатах ес Сиси, който впоследствие беше избран за президент на Египет и управлява страната и до днес.

Членовете и привържениците на “Мюсюлманско братство” бяха подложени на гонения. Избити бяха над 1400 привърженици на Мурси. Той и над 15 000 ислямисти бяха хвърлени зад решетки.

В предишен процес експрезидентът получи 20-годишна присъда. Той беше признат за виновен в масово убийство - давал заповеди да се стреля по демонстранти, довело до фатален изход.

От “Мюсюлманско братство” призоваха населението на протест срещу днешната смъртна присъда срещу Мурси. Тя била политически мотивирана. Международната общност също трябвало да надигне глас срещу подобна несправедливост.