Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

84 сметки на ГЕРБ, сред които има и на 6-има министри, 44 на ДПС, които са "изметени" преди фалита на КТБ, и 18 на БСП, сред които има и една на евродепутат.

Така обобщи Вера Ахундова - бивш акционер в КТБ и експерт от сдружение "Ние гражданите", списък с 300 специални сметки от фалиралата банка. Тя каза пред Нова тв, че този списък ще бъде изпратен на Европейската комисия.

Ахундова описа специфичното разделение на клиентите в банката и даде пример - когато в друг трезор откриваш сметка, към името на клиента не се записват данни като "съпруг, съпруга на депутат, на министър, на зам.-министър". Т.е. клиенти на КТБ са били лица, които или са водени от някого, когато са откривали депозитите си, или са заявявали, че някой ги праща.

По повод на партийните сметки тя поясни, че има и на физически лица, и фирмени, но на всички пише с кого са свързани.

От 44-те сметки на ДПС 11 са на депутати от 41-вото и 42-рото Народно събрание. В момента паричното наличие по тези смети е общо около 6 млн. лв., а някои от 7-цифрени и 6-цифрени са станали 700 лв., 10 лв. или нула. "Малко са тези, които са се объркали - има останали 4-5 сметки с по 1 млн. лв.", поясни тя.

Ахундова потвърди, че едната е на Ахмед Доган, който е оставил осемстотин осемдесет и няколко хиляди лв. Тя каза, че в такава ситуация е и дъщерята на вицепрезидентката Маргарита Попова, която има в банката два депозита - за 800 000 и 200 000 лв.

Сред "депесарските сметки" фигурират 10 на кметове и общински съветници, и на двама от членовете на ВСС от квотата на ДПС. (Такива са Васил Петров и Магдалена Лазарова. Петров е баща на жената, от която Делян Пеевски има дете, и за него вече стана ясно, че си е спасил парите на 17 юни 2014 г. Магдалена Лазарова още докато вървеше предаването по Нова тв, звъннала в студиото, за да обяви, че нито тя, нито членове на семейството й са имали депозити в банката, б.р.)

Имало е 19 сметки, за които като учредител или действителен собственик са записани фирми, свързани с Ирена Кръстева - те са били 7- цифрени, сега са почти нули, или по тях има по 500 лв., т.е. - изтеглени са преди закриването на банката.

"Ваденето на суми е започнало още от март 2014 г. Те са били информирани - съвсем системно и професионално са извадили всичките си пари. Сценарият е от края на 2013 г.", твърди Ахундова.

С това тя обясни факта, че от ДПС тръгна идеята, която в момента подкрепя и Бойко Борисов - да се осветлят всички клиенти на банката.

"Максимално са изчистили собствените си сметки с цесии и са абсолютно сигурни, че нищо няма да се намери в банката. Само че има архиви", каза Ахундова.

Тя очаква да бъде осветлено състоянието до 31 декември 2013 г., за да се види какво е направено в месеците до поставянето на банката под специален надзор.

Над 700 млн. лв. са кредитите, които са били отпуснати на фирми и лица от кръга на ДПС. Информацията на експертката е, че от тях 500 млн. лв. са били изтеглени само по време на мандата на Пламен Орешарски.

"Нито лев от тези кредити не е платен. Те са превъртяни до голяма степен през цесии. Значи от общо 850 млн. цесии 500 млн. са на ДПС", обясни Ахундова. 

От 84 сметки, свързани с ГЕРБ, 18 са на депутати, 19 са на кметове, областни и общински шефове, 8 на зам.-министри, сред които има и сегашни, и 6 са на министри. Шест са на членове на ВСС, ВКС и прокуратурата.

От 18 сметки на БСП, 14 са на български депутати и една е на евродепутат. Има една на министър и 3 на зам.-министри.

На две от сметките е пишело, че титулярят е "брат на премиера". 

Тези 300 депозита не съдържат всички сметки - много хора, които са ги закрили преди специалния надзор, вече не фигурират в системата, поясни Ахундова. Тя поправи премиера Бойко Борисов, който миналата седмица каза, че става въпрос за 1000 хитри депозанти според нея става дума общо за 250-260 човека.

Тя обясни и решението данните да бъдат пратени в Европейската комисия така: "Върховният административен съд специално в случая и прокуратурата са частни в България".

"Ние се превръщаме все повече в султанат. Върви османизация на икономиката и на държавата ни", заяви Ахундова.

Ключови думи

Коментари

А, значи дъщеричката на онази сива мишчица, дето каквото каже президентът и тя веднага наопъки, си забравила един милион поради разсеяност. Какво ли си мисли редовият, отруден трол, който псува "Плевню" срещу някакви си два кинта на заготовка?

Съгласен!Само че тя повече ми прилича на бъжляк.Какво блато,Боже!!!!!!!!!

Пладне стана, а от ДПС още не са попитали откъде накъде Иван Костов ще има 150 000 лева.

д-р Петроff

И за днес ще наваксат.Няма да пропуснат.Има време до края на деня...

Калкулатор

Не са го питали и защо си ги е прибрал , а не ги е оставил на Пеевски.

бонитони

Тази е агент на ДС и затова не бива да и се вярва , защото е обучена на постановки и омаскаряване . И като такава има милиони в банката.Иска да се проследи и произходът на всички тези милиони влогове.

Анчо

Иван Костов явно го броите за депесар. :)))))))))

Оф

Не се размина и тази статия без името на Костов! Толкова сте зациклили на него, че не виждате къде са всъщностголемите пари и КОЙ ги е взел.

Манчо

Анчо, голема си женка. Комплекс и злоба те тресат ще се цвръкнеш. До кокошкарските 150000 на Костов ли опря та цвръкаш навсякъде. Ами негови са си, не са кредити, ще си ги вземе няма да ги остави на свинките да ги оплюскат. Ти ако имаш няма ли да си ги прибереш или ще ги дариш на ДПС и свинята майка? Я си сложи очилата да видиш милионите кредити на кого са.

Борисов е горд, че го нямa в списъците нa КТБ. Кaкто винaги - герой! Бойко Борисов може да не е в списъка, но самият той призна, че си е говорил 4 часа с Цветан Василев в някакъв гараж в Банкя. За какво ли са си говорили? Очевидно не е за Бареков. Тe, кaто правят бизнес с Василев, няма да ходят в кабинета му и да се записват в някакви списъци.

!!!

Червен капут!!! В краен случай мурзилка някаква към руската амбасада или от цветанвасилевите тролове.

Aко НСО днес покaже списъците с именa нa хорaтa, времето и бройкaтa които влизaт в Бaнкя, тези нa Цветaн Вaсилев ще ви се видят кaто детскa игрa.

!!!

Червен капут!!! В краен случай мурзилка някаква към руската амбасада или от цветанвасилевите тролове.

ННН

васко цецков

Ама, нали банкянската мутра заяви най-отговорно, че нямало негови хора в този списък! А те се оказаха 84! Да, мутра е! Мутра, престъпик от най-висока класа, наркотрафикант, перач на мръсни чирвени пари, ортодоксален комунист, производител на незаконни цигари, търговец на жива плът, далавераджия със стотици имлиони оборт! Това е премиерът на нещастната територия, наречена България, където овцете тичат като изоглавени да гласуват за откровени престъпници!

!!!

Червен капут!!! В краен случай мурзилка някаква към руската амбасада или от цветанвасилевите тролове.

Premier Sociopat

Tова е само върхът на айсерга.

Кореняк софиянец

Явно гербарските сметки са толкова нищожни, че ги е срам да ги назоват. Значи, ако си имал примерно 743 лв. в КТБ и си симпатизирал на ГЕРБ, си от мафиотите. Интересна логика...

За 743 лв. не откриват специална сметка.

Ели

Хайде да видим коя е г-жа Ахундова и що за списък и нападки ръси вече една година ..Аз не бих повярвала на този човек..който определено има много силен интерес да да прехвърли болната глава на здравата...!!!"Гост в най-гледаното време в национален ефир беше Вера Ахундова, представена като икономист и член на неправителствената организация "Ние, гражданите", която обединява вложители в КТБ. Кои сме "Ние, гражданите"? Вера Ахундова е съпруга е на прокуриста на Рила Стил - Рауф Ахундов. Рила Стил, впрочем, се хвали на първа страница в сайта си, че името на предприятието е попаднало на първа страница в New York Times. Вярно е - в новина за кризата в КТБ от 2 септември 2014 г., в която правоприемникът на бившето държавно предприятие от късния соц е описан като "семейна компания за производство на облекло" с 2 млн. долара на депозит в КТБ. По-интересният елемент от биографията на Ахундова, който беше спестен от домакините на разговора, е, че през 2013 г. тя е обявена за агент на бившата Държавна сигурност в качеството си на ръководител на предприятие - кредитен длъжник на две от фалиралите през 90-те години банки - Балканбанк и Минералбанк. Принадлежността на Ахундова е установена поради факта, че е била член на Съвета на директорите на Плама - Плевен. Ахундова е вербувана през 1983 г. Била е сътрудник на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия с агентурен псевдоним "Ана Хранова". Как тя се оказа единственият човек в държавата - извън Румен Порожанов и Иван Искров - който знаеше какво пише в инвестиционния план и как се озова ранен гост на bTV - единствената телевизия, за която Цветан Василев даваше интервюта, историята мълчи. Прозрачност без граници Така или иначе, с анонс за екзклузивитет Ахундова показа прословутото инвестиционно намерение на консорциума между Оманския фонд, EPIC и Gemcorp (които самата тя определи като инвестиционен посредник на Внешторгбанк). По думите й предложението на инвеститорите предлагало "доста добри условия", а държавното участие за спасяването на КТБ не било нищо повече от "възстановяване на репутационния кредит". С охотното разрешение на събеседничката камерите на bTV "изчетоха" почти целия текст на писмото, което малко по-късно стана повод за тотално преобръщане в плаващите пясъци на парламентарното мнозинство.

Шестак в управлението на енергийно предприятие - това си е кагебеец от секъде! Ако се зачетем във внушенията и ще е ясно в какво не трябва да вярваме. Респект, Ели.

Бай Спас

Това каква е въпросната госпожа дали прави фактите по-различни?

Вели

Що се самооплювате бе, ДС-ари? То и Иво Инджев бил от ДС та и на него да не върваме!!!пХа ха ха

И какво доказваш? Пощальонът изневерявал на жена си и донесената кореспонденция да не се чете? Обаче никой не оспорва текста. Пък пощальона Бог да го съди за неморалност. Кажи нещо за съдържанието на донесеното.

nasty

Teq deto okradoha bankata sega davat ot4eti kakvo se e slu4ilo... ama denq na stra6niq sud nqma da mogat da izbegnat s takiva taktiki

Абе има ли обикновени граждани в тая банка? Наистина е била банката на властта, и точно нея да оберат! Хаха! Сигурно се чувстват адски прекарани всички тия близки на властта с влогове там, които не успяха да се спасят, та и вицепрезидентката, дето много обича назидателно да ни говори за законност и морал. Ахундова като е от ДС как така се е прецакала?

митко

И КАКВО ОТ ВСИЧКО ТОВА?!?! НА ДРУГО МЯСТО МОЖЕ БИ БИХА ЗАКРИЛИ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА, У НАС И СЪДЕБНИ ДЕЛА НЯМА ИМА....ЕДИНСТВЕНО САМО РУГАТНИ И ПОПЪРЖНИ ПРЕД РАКИЯТА, САЛАТАТА, ТЕЛЕВИЗОРА И ФЕЙСБУК.......

РЕДОВИ ГРАЖДАНИН

ТРЪПНЕЩАТА ОТ МОРАЛНО ВЪЗМУЩЕНИЕ АГЕНТ НА ДС АХУНДОВА ВЪРНА ЛИ КРЕДИТЪТ СИ ОТ ДВА И ПОЛОВИНА МИЛИОНА ЛЕВА НА ФАЛИРАЛАТА БУЛБАНК ??? ТАКИВА СУБЕКТИ ЛИ ДНЕС СА МОРАЛНИТЕ СТОЖЕРИ НА ДЪРЖАВАТА ??? ДАЛИ НЯКОГА ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ КОЙ Й ДАДЕ "СПИСЪКА" И ДАЛИ ТЯ НЕ Е ПРЕДИЗБОРЕН ПРОВОКАТОР ОТ РОДА НА МАЯ МАНОЛОВА ??? ВЪПРОСИ, ВЪПРОСИ - НЯКОЙ ЩЕ ОТГОВОРИ ЛИ ???

Няма значение от къде е списъка. Важното е че никой не го оспорва.

Сега говори другарката от Шесто. Нека другарите от Първо, Второ и т.н. не вдигат шум, ще им дойде и на тях редът да се изкажат. И да не се правят на редови граждани, че е много грозно.

God

Булбанк е фалирала? Може ли повече информация кога е станало това, защото аз чувам за пръв път. Сигурен съм, че и собствениците й също.

отвратена

Тази мишчица се прави на света вода ненапита с обявените си няколко хиляди, спестени от заплати. А то къде били парите на крадливата сврака - в банковата сметка на щерката. И за парлама е горд собственик на двустайна панелка в Дружба, да си кажат хората колко е честна. ПФУ ! Изроди ненаситни, а народът се самоубива от недоимък и проблеми. Господ си знае работата!

Равносметка

Равносметка: Винаги когато има финансова или икономическа криза са замесени кадрите на бившата ДС. А те бяха подготвени от бившата комунистическа партия БКП. Тогава защо трябва да се чудим и да задаваме излишни въпроси!!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.