След като парламентарните избори в Обединеното кралство вече са зад нас, започна много да се говори за планирания референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз. Някои казват, че той може да дойде още през 2016 година и емоциите вече се разгоряха. Както съм казвал ясно в моите интервюта, надявам се, че Обединеното кралство ще направи каквото е редно да направи и ще остане в ЕС.

Израснах в разделена и разпокъсана Европа след унищожението на Втората световна война. И е изумително да видя държави, които в продължение на векове са били яростни врагове, да оставят различията си настрани и да създадат обединена общност от народи. Свобода на движение, общ пазар, отворени граници – свикнахме да приемаме постиженията на европейската идея за даденост.

Колко често поръчвате нещо по интернет и разбирате, че продуктът е натоварен от склад в Испания или Германия, прекосил е безпроблемно границите и пристига на вратата ви след ден или два? Точно така – ние изобщо не мислим за това.

Децата и внуците ни избират да отидат в университет в Барселона, Прага или Амстердам, все едно отиват в Единбург, Оксфорд или Лондон, без дори да осъзнават, че да учиш в чужбина беше приемано за привилегия, която не е по силите на всеки.

Дали казвам, че Европа в момента е перфектна? Разбира се, че не.

Има много неща в Европейския съюз и неговата бюрокрация, които ме разочароват. Реформи със скоростта на ледниковия период, лудостта на регулациите, прахосването на парите на данъкоплатците – всичко това са основателни задачи за решаване. Но единственият начин да създадем един по-добър съюз, е да се приготвим за реформи и да заемем водеща позиция отвътре. Всичко останало ми се струва недалновидно.

Като теглим чертата, виждаме, че Великобритания е по-богата: качествените ни стоки и услуги имат достъп до огромния пазар от 500 милиона души, който се простира от графство Голуей (в западната част на Ирландия – б.р.) до Солун.

45% от износа ни в момента отива в ЕС и приблизително такъв дял от преките чуждестранни инвестиции в кралството идват от страни от ЕС. Никой не може да отрече, че ЕС беше основен двигател за растежа на работните места във Великобритания, а европейските фондове имаха огромен позитивен ефект върху икономическия растеж и регионалното развитие в цялата ни държава.

И така, след като страстите от изборите се успокояват и предизборната риторика изчезна, трябва спешно да се обърнем към други проблеми – как да запазим икономическото възстановяване, разкриването на повече работни места и значителните инвестиции в инфраструктура.

Министър-председателят (Дейвид Камерън – б.р.) обяви, че плановете му за Европа включват подготовката на нови условия и поставянето им пред обществото на референдум. Когато това стане, аз наистина се надявам, че избирателите на Обединеното кралство ще помнят, че членството в Европейския съюз направи Великобритания още по-велика. 

Заглавието е на Клуб Z. Оригиналното заглавие е "Великобритания е държава в Европа".