Статията е публикувана във вчерашния брой на списание "Политико". Авторът Райън Хийг е редактор и старши кореспондент на списанието в ЕС,  бил е говорител на бившата еврокомисарка Нели Крус от 2012 до 2014 г. Оригиналното й заглавие е "Главният оперативен директор на Европа". 

Шестмесечната Комисия на Юнкер обеща нов начин на работа на ЕС - по-отговорен пред избирателите и по-опростен в своя подход към регулирането. Всичко трябва да бъде "по-умно и по-добре".

Но докато брюкселските анализатори са заети с всемогъщия първи вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс - водача на авангарда във войната срещу свръхрегулацията, има и друг човек, който работи повече върху основите на една реформа.

Вицепрезидентката Кристалина Георгиева се надява да преобърне натрупания с години цинизъм по отношение на това как  ЕС харчи пари. Тя възнамерява промените да се извършат вътре в ЕС, а не от законодателния му орган. Всъщност, тя е главният оперативен директор на ЕС.

В кариерата си, започнала от нископлатена академична работа зад Желязната завеса в родната си България, минала през управлението на националните интереси на 186 държави - като вицепрезидент на Световната банка, и стигнала до ръководството на Агенцията на ЕС за хуманитарната помощ в предишната комисия, Георгиева си е изградила репутация на страхотен администратор.

"Всичко, с което се захвана, го преработвам, преструктурирам и го оставям..." казва Георгиева в интервю за "Политико".

"15 години по-късно то продължава да функционира по почти същия начин."

Особено забележително е, че един от най-реформаторски настроените членове на сегашната Комисия идва от една от най-корумпираните държави в ЕС.

Георгиева е очевидно горда с родината си - тя организира всяка година празник с български народни танци в Брюксел. Въпреки това наскоро се пошегува, че ако 96% от българите не вярват на съдебната система, останалите 4% очевидно са съдии. Първото й назначаване в Комисията, през 2010 г., бе след като предишният български кандидат бе обвинен в корупция.

Какво предстои?

Резкият скок на кариерата й кара мнозина да се питат дали Георгиева може да се опита да поведе Обединените нации, когато Бан Ки-мун напусне поста си в края на 2016 г. Очаква се постът "генерален секретар" да отиде при кандидат от Източна Европа, но дипломатически източник от ООН заяви, че страните от Източния блок все още не са започнали ефективна кампания за осигуряване на поста.

"Те още не са готови за преговорите за  размяна на гласове, за да спечелят  мнозинство в Общото събрание на ООН," каза дипломат от организацията. "Не могат да се справят с основната задача надпартийният консенсус да е не просто вътре в държавата, а в целия Източен блок."

Друга пречка: България вече има кандидат за поста в лицето на шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Така че Георгиева ще трябва да се бори със своя сънародничка.

Но източникът от ООН заяви, че има и друг важен фактор за един успешен кандидат - той да бъде "приемлив и за Русия, и за САЩ..." Успешната работа на Георгиева в Световната банка включваше и четири години в Москва, където тя управлява финансовото портфолио на Русия.

Георгиева отказа да коментира бъдещите си планове. Но ако тя успее да разтърси брюкселската бюрокрация, това ще я постави в добра позиция за още една голяма международна роля.

"Нямате представа колко е голяма сегашната ми работа", каза Георгиева.

За разлика от другите шест вицепрезиденти на Комисията, които имат само малки екипи, Георгиева разполага с хиляди служители в 10 отдела, които й докладват. 

Част от промените, които тя се опитва да наложи: да преобърне отношението на Комисията и Парламента към парите на данъкоплатеца.  Досега средствата бяха третирани като задължение на гражданите да ги дават и право на ЕК и ЕП да ги харчи; по-прецизно оценяване на работата; реорганизиране на отделите на Комисията така, че структурата им да съответства на политическите приоритети на президента Юнкер.

"Екстремни спортове"

Контролът върху разходите на ЕС и критиките са по-сериозни от всякога. Националните правителства, изправени пред собствените трудни икономически времена, продължават да оказват натиск върху Брюксел. Например във Великобритания Дейвид Камерън наскоро определи своя призив за рязане на бюджета като ключовото си постижение в ЕС-политиката, а победата му на местните избори даде нов тласък на идеите му.

Предшественикът на Георгиева като бюджетен комисар, Януш Левандовски, наричаше тази работа "екстремни спортове".

Бившият комисар Нели Крус, която посети Георгиева миналата седмица, подчерта, че работата с разходите на ЕС е "различно" предизвикателство.

"Дори Сталин не е имал седемгодишни планове", каза тя.

Георгиева се фокусира върху дисциплината, а не както досега - отстъпчивост към традиционните молби в стил "повече Европа" и оправдание на харчовете с политическа мотивировка.

Подходът й спечели първа победа през декември, когато Георгиева успешно увеличи с € 3.50 милиарда бюджета за 2014 чрез процедура, която изисква съгласие от Европейския парламент и всяка от 28-те държави-членки.

"Тя не поиска едно евро, от което да няма нужда", заяви един от преговарящите в процеса. "Играеше като честен брокер."

Говорител на една от консервативните спрямо бюджета страни-членки на ЕС каза:

"Тя не ни размахва пръст,  а слуша.  И това се приема добре."

Ето какво добавя и един генерален директор, който се отчита пред Георгиева:

"Тя е възприемана като много сериозен партньор, както в Парламента, така и в Съвета. Уважавана е, защото има авторитет от миналото, базиран на дисциплината."

И ще се нуждаят от нея. Георгиева, наред с другите си цели, иска да създаде смарт-приложение, което обяснява как се харчи всяко евро от ЕС. Вече са налице опасения, че такава откритост ще създаде само повече критика.

Един получател на финансиране от ЕС, пожелал анонимност, заяви, че процесите в ЕС протичат толкова сложно и контролът върху докладите за финансиране е толкова повърхностен, че "в крайна сметка напълно лъжем" за това как  използваме парите, които получаваме. Едно такова приложение с пълно разкриване на информацията, твърди източникът, просто ще направи по-видими злоупотребите в цялата система.

Оценяването

Заедно с промяната в културата на разходите на ЕС, Георгиева има намерение да наложи и различна управленска култура.

"Промените в момента са постоянни. Ние трябва да се научим да се приспособяваме", каза Георгиева, като добави, че 33-те хиляди души персонал на Комисията просто ще трябва да живеят с последствията.

"Ако искате да реформирате ЕС, трябва да се започнете с HR," заяви старши съветник на президента Юнкер, който оприличи начина на работа  в Комисията с тази във френската администрация отпреди 30 години.

Георгиева каза, че на първо място сред промените й е "обръщане на 360 градуса" на оценката на работата, при което служителите на Комисията ще имат обратна връзка както с подчинените, така и с шефовете си.

Всички отдели сега се преразглеждат

Наред с това всички отдели са подложени на бързи макро-оценки, които Георгиева иска да приключи в края на лятото. Това се извършва от  вътрешни и външни консултанти и много прилича на основния ремонт, който тя успя да направи в последната комисия, когато движеше Агенцията за хуманитарна помощ.

"Това, което искам да направя, е да започна с хоризонталните служби", заяви тя. "Да се увеличи съотношението "персонал-служител в HR" (Човешки ресурси), също и в IT-сектора. Искам да го направя първо с HR, искам  хората да знаят, че не съм ги погнала."

Но официалните говорители потвърдиха, че тя се стреми и да приведе ведомствените програми в съответствие с "10-те политически приоритета", които Юнкер представи пред Европейския парламент през 2014 г.

Това означава, че и други ведомства са изправени пред съкращения най-рано през юни. Георгиева вече спечели одобрението на колегите си да премести или ефективно да понижи седем директори на DG GROW  - Генералната дирекция за вътрешен пазар, промишленост, предприемачеството и малкия бизнес. Вътрешни документи на Комисията, видени от "Политико", показват, че DG GROW ще загуби около 200 служители.

История, която да продам

Говорителят на Георгиева Александър Винтерщайн каза, че тя е започнала с GROW, тъй като дирекцията е с "висок потенциал за рационализация" - евфемизъм на Комисията за раздут отдел. Това е един постоянен проблем, който отчасти обяснява защо Георгиева е създала длъжността "главен икономически анализатор" на Комисията.

Докато синдикатите физически блокираха предшественика на Георгиева през 2013 г.,  затова, че не се постара да им уреди увеличения на заплатите, нито един от трите синдиката, с които се свърза "Политико", не са готови да критикуват сегашните планове.

Вицепрезидентката заяви, че "всеки е готов за промяна", след турнето-изслушване, което  проведе по време на първите си седмици в офиса.

В крайна сметка обаче, Георгиева ще се нуждае комисарите да са обединени зад нея. Тя ще трябва да разчита на техните политически инстинкти, а не на обичта им в края на деня.

"Казвам им и те го знаят, доверете ми се,  мога да ви помогна само ако и вие ми помогнете...  помогнете ми да направим една история, която е продаваема за данъкоплатеца", казва тя. "Ако хората не знаят какво правим с парите им, защо да ни подкрепят?"