Часове след като турският телекомуникационен регулатор блокира достъпа до социалната мрежа туитър в страната, хиляди потребители намериха технически начини за избягване на забраната. Така критичните към властта постинги в интернет всъщност станаха много повече отпреди. 

Най-популярнтият хаштаг от тази сутрин в Турция е #TwitterisblockedinTurkey. Потребителите изразяват своето недоволство от репресивната мярка. Редица правителство от Европа осъдиха действията на Ердоган. 

Хората се заканват да не се предадат и да създадат още повече проблеми на турския премиер. Сред най-споделяните колажи е този на Ердоган, овързан с въжета, които се дърпат от няколко птички - като логото на Twitter. 

"Хей, Таип, не можеш да ни заглушиш!" е надписът върху колажа. 

Зам.-председателят на Европейската комисия Нели Крус коментира пред CNBC, че днес е един тъжен ден за свободата на словото. 

"Притеснително е когато някой с власт предприема точно такива мерки. Това е посичане на свободата на словото - а тя е базова ценност, с която хората в свободния свят се гордеем", каза Крус.

Еврокомисарят заяви, че Ердоган е тръгнал в много грешна посока и "това е най-дипломатичното, което мога да кажа".

Блокирането на Twitter идва 9 дни преди провеждането на местни избори в Турция и в разгара на скандала, в който Ердоган и негови обкръжени са обвинявани в корупция.

Рано тази сутрин потребителите на Twitter видяха отговора - на екраните им се изписваше съобщение от телекомуникационния регулатор с цитат от съдебно решение, което постановява „мерки за защита“ върху сайта.

Ден по-рано Реджеп Ердоган се закани да „заличи туитър“.

"Не ме интересува какво ще каже международната общност. Всички ще видят силата на Турската република“, заяви вчера Ердоган.

Изказването му дойде след като някои потребители на туитър публикуваха документи, уличаващи го в корупция – обвинение, което той отрича.

Преди седмица турският премиер се закани да заличи и Facebook, но засега създадената от Марк Зукърбърг мрежа е пощадена.

От офиса на Ердоган са обяснили, че компанията Twitter не се е съобразила с решението на турски съд да премахне определени линкове и това принудило властта в Анкара да действа.