ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

Европейската комисия предлага ЕС да въведе временна схема за задължително преразпределяне на мигранти, пристигащи в граничните държави членки към други страни на съюза. Това съобщи първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс, обявявайки програмен документ под заглавие "Европейски дневен ред за миграцията".

Комисията предлага преразпределението да се извършва на базата на оценка на четири фактора: населението на страните на 1 януари 2014 г., целия им брутен вътрешен продукт, а не на глава от населението, молбите за убежище, които са получили от  2010 до 2014 г. и нивото на безработицата, каза еврокомисарят по миграцията, убежището и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

Мярката е част от реакцията на ЕС на бежанската криза в Средиземно море и южните граници на съюза и като цяло увеличения миграционен натиск от третия свят. Дневният ред включва мерки за борба с трафика на хора, създаване на канали за легална миграция и засилени спасително-издирвателни действия в Средиземно море.

ЕС ще засили своята мисия в Нигер, за да подобри охраната на границата с Либия, съобщи ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини. Оттам минава главният миграционен поток от Западна Африка към Либия, където цари беззаконие заради вътрешен въоръжен конфликт.

Външните министри и министрите на отбраната на ЕС ще започнат в понеделник подготовката за съвместна военна операция в Средиземно море, чиято цел е да бъдат унищожавани съдове, използвани от трафиканти на хора край бреговете на Либия.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да приеме мандат за тази операция. Тя няма да включва сухопътни действия на либийска територия, увери Могерини. "Не планираме по никакъв начин военна намеса в Либия. Планираме друга операция, по въможност в сътрудничество с либийските власти", каза тя.

Очаквайте подробности.