Феновете на ЦСКА удариха по едно финансово рамо на любимия си отбор още от първия ден от записването на акции от компанията, но ще трябва да помагат още. Най-титулованият български футболен отбор реши да стане публично дружество за да позакърпи финансите си и да плати поне част от дълговете за невнесени данъци и осигуровки през последните години.

"До обяд в петък са подадени заявки за 58 000 акции", съобщи за Клуб Z Бистра Илкова, шеф на компанията Авал Ин, която е посредникът по публичното предлагане на книжата на червения отбор.

"Интересът е много голям, дори надмина очакванията ни за първия ден", казва Илкова. Според нейните оценки в първите часове средната стойност на заявка е била между 300 и 400 лв., а кандидат купувачите са основно млади момчета и момичета.

Акциите на ЦСКА струват по 3 лв., като минималната поръчка е за 10 акции - т.е. трябва да вложат поне 30 лева.

Окончателната равносметка от първия ден показва следните резултати - 809 поръчки за 80 890 акции на обща стойност 242 670 лева. Най-голямата сделка е за 14 181 лв., вложени в 4727 книжа на отбора. Средната стойност на поръчка е 300 лева.

На практика въпреки сериозния интерес все още не е сигурно дали ЦСКА ще изпълни плана си да привлече необходимите средства, за да стане публично дружество и да използва набраните пари. Статистически погледнато, изтъргуваните в петък акции са 2,7% от предложените 3 млн. книжа и 5,8% от бройката, която трябва да се купи, за да е успешна подписката (1 409 210 дяла). Последният ден за поръчки е 4 април, така че остават само 10 работни дни, в които могат да се купуват акции. Така че броят на заявените книжа трябва да се увеличи, за да бъде изпълнен планът минимум в оставащите дни и книжата да излязат на пода на Българската фондова борса.

Отборът е в плачевно финансово състояние и от успешното приключване на подписката зависи дори бъдещото му съществуване. Според отчета му към края на октомври 2013 г. неговите приходи са 2,138 млн. лв., а загубите - 8,989 млн. лева. Задълженията на клуба са за над 20 млн. лв., като повечето от тях са към НАП за неплатени данъци и осигуровки.

През лятото на 2013 г. собственик на ЦСКА стана политикът - бизнесмен Александър Томов. Той придоби активите на отбора от компанията Титан АС на пернишките бизнесмени Димитър Борисов и Иво Иванов. Наскоро Томов обяви пред медиите, че ще съди Титан АС за 11 млн. лв., които компанията е оставила като дългове на отбора.