Депутатът от ДПС Йордан Цонев лъвски защити колегата си Делян Пеевски, чийто задкулисен спор с ексбанкера Цветан Василев се смята, че е довел до злощастния край на Корпоративна търговска банка (КТБ).

"Делян Пеевски никога не е бил акционер в тази банка, никога не е участвал в управлението на тази банка,  няма преференциални договори с тази банка, няма взети и невърнати кредити, няма никакво отношение към тази банка. Г-н Пеевски не е бил в един отбор с Цветан Василев", декларира той пред Нова тв.

"ДПС упорито преследва истината за КТБ", заяви още Цонев, който за пореден път изтъкна твърдението, че "КТБ е била създадена и управлявана от Цветан Василев като финансова пирамида".

Цонев цитира и лекция на проф. Стив Ханке, според коготото "КТБ е машина за унищожаване на ценности. КТБ никога не е била банка в истинския смисъл на думата. Който твърди, че КТБ е била банка, не разбира нищо от банки."

Според Йордан Цонев кредитните карти, които висши фигури в управлението на ДПС като Ахмед Доган и Емел Етем са имали от КТБ, не са били използвани. Всеки има право да има кредитни карти, каза Цонев, като посочи, че има няколко, но всички от тях били с лимит между "2 и 5 хиляди лева".

Не съм бил финансов консилиери на Христо Бисеров (консилиери", означава съветник на италиански, в "Кръстникът" Том Хейгън беше консилиери на дон Корлеоне-бел.ред.), каза Йордан Цонев, като не пожела да коментира отношенията си с човека, смятан за "ковчежник" на Движението, който в момента е разследван за пране на пари.

Цонев обясни и че не знае кой е собственикът на "Булгартабак".