Приеманият за ковчежник на руския президент Владимир Путин Генади Тимченко ще строи българския участък от газопровода "Южен поток". Името на руския бизнесмен оглавява новия списък на финансовото министерство на САЩ на хората от най-близкото обкръжение на владетеля на Кремъл, на които се налагат санкции.

Консорциум, воден от руската "Стройтрансгаз", в която мажоритарен собственик е именно Тимченко, ще строи българския участък от газопровода "Южен поток", съобщи Ройтерс като се позова на свои източници от Москва. Агенцията уточнява, че те са пряко ангажирани с проекта.

Стойността на тръбата на наша територия се оценява за около 3,5 милиарда евро.

Делът на близкия до Путин магнат в компанията "Стройтрансгаз груп"е 63 процента. Генади Тимченко е основател и на компанията „Гунвор“ - един от най-големите търговци в света на енергийни суровини.

В съобщението на американското финансово министерство пише:

„Дейностите на Тимченко в енергийния сектор са директно свързани с Путин. Путин има инвестиции в „Гунвор“ и вероятно има достъп до активите на компанията“.

Веднага след съобщението от САЩ, „Гунвор“ обяви, че Тимченко е продал дела си на своя партньор от Швеция Торбьорн Торнквист.

„Блумбърг“ прогнозира наложените санкции да отблъснат партньорите на „Гунвор“ сред производителите на петрол, търговци и банки.

През 2012 г. приходите на „Гунвор“ са били 93 млрд. долара, в нея работят 1600 души. Компанията търгува с петрол от 35 държави. Управлява се от Женева.