6 месеца след старта си първият соларен път се представя по-добре, отколкото неговите създатели са си мислели. Пътят, който беше пуснат в Амстердам, Холандия, през ноември м.г. е произвел повече от 3000 киловатчаса енергия - достатъчни, за да захранят една фамилна къща цяла година, съобщава "Ал-Джазира Америка".

"Ако направим сметки на годишна база излиза, че един квадратен метър от настилката ще произведе 70 квтч, което беше горната граница на прогнозите ни в лабораторни условия", казва говорителят на проекта Стен де Вит.

75-метровият соларен път е част от велоалея между амстердамските предградия Кромени и Ворменвеер. Неговите панели са разположени под два слоя защитно стъкло. Според създателите му няма пречка подобен модел да бъде използван и за обществени пътища, като в момента се разработват панели, способни да издържат натоварването на автобуси и камиони.

Поставянето на соларни панели на пътя не е толкова ефективно, колкото използването им в традиционните централи, защото плоскостите не могат да се насочват към слънцето. Но предимството им е, че те не заемат големи земни площи.