Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За Кремъл отмяната на санкциите е въпрос на живот и смърт и затова Москва ще използва всички възможни и "невъзможни" методи, за да всее разкол сред държавите от Запада, както и сред самите западни общества вътре в тях.

Разбира се, и сега, и в миналото винаги е имало симпатизиращи на Русия сред европейския политически, бизнес и културен елит. Малка част от тях ще признаят, че открито работят за Кремъл, но всички вкупом твърдят, че пазят националните интереси.

Тези геополитически гешефти са deja vu. Те са още от раболепието на Тодор Живков и целувкитке му с Брежнев, чието продължение можем да видим и днес в "изгодите" на Южен поток, на АЕЦ "Белене", на снишаването всеки път, когато се заговори за по-ниска цена на природния газ.

Опаковането обаче на различни мнения под тезата "про" или "анти" е непозволено опростенчество. Но е факт, че признаците за симбиоза между известни западни леви интелектуалци и висшия политологически елит на Кремъл са повече от очевидни.

За да постигне целите си, Кремъл прави изключително сложни и многопланови маневри. Просто защото Путин и неговото обкръжение не могат да загубят. И нагнетяват внушенията за обсаденост на Русия и затова, че враговете ще отнемат територия и то вече не само от самата Русия, а и от бившия СССР. И веднъж зададена като предусловие теорията за отбраната на дефинираната "Родина", вече са оправдани всички средства за защитата й.

В теорията на международните отношения стратегията на Путин най-точно се описва с понятието бринкманшип - изкуство на балансиране на ръба на войната. Разбира се, това не е изключение, но руският президент за пръв път в най-новата история вкара в употреба и хибридната война. Освен това след девалвацията на енергийното оръжие и очевидния блъф със заплахата за употреба на ядрени ракети, много е вероятно Кремъл да прибегне до употребата и на имиграционно оръжие - заплаха, че ако Западът не се съгласи да си сътрудничи с Путин и не му помогне да задържи недоволните руснаци, той ще отвори границите за недоволните от политическата и икономическата власт.

Да ви звучи познато?

Пълният текст четете ТУК (PDF).

Ключови думи

Коментари

Ники

Че каква заплаха е това - става дума за най-умните и образовани руснаци. Също като останалите контра-санкции на Путин - удря предимно Русия.

Сарданапал

Айде нема нужда! Имаме си умни и образовани българи! Руснакът си е руснак - ще постоят тука по-кротко в началото, пък после ще почнат да искат руски училища, руски черкви, руски тв-канали, а накрая ще поискат руският да стане втори официален език и когато държавата откаже - кримски вариант. Колкото и да е умен и интелигентен, руснакът си е руснак - шовинист и завоевател (окупатор). За потвърждение, вижте позициите на руските интелектуалци (Михалков, Кончаловски) и бизнесмени (Ходорковски) - мнозинството от тях не виждат проблем при анексирането на Крим. Merci beaucoup! Да си стоят в родните безрадостни степи...

Не бъди толкова сигурен, защото наред с най-умните и образовани българи от България имигрират многократно повече мангали, които крадат, просят и създават "прекрасно" име на родината ни.

Тезата на Василев е съшита с бели конци. Многословието явно не му се отдава, тъй като няма логическа конструкция, на която да се базира анализът му. Събитията в Източна Украйна и политиката на САЩ в тази част на Европа бяха неочаквани за Москва, която се почувства принудена да предприеме съответните мерки, за да защити достъпа на енергийните си проекти до Европа. Да не забравяме, че НАФТОГАЗ се контролира от Вашингтон чрез сина на Джо Байдън, което няма как да се хареса на Русия. Изобщо Москва има намерение да задава дневния ред на доставките на газ и горива в Европа, както и да не се съобразява с желанието на Вашингтон да заеме мястото на посредник, който да определя крайната цена. За да защити интересите си, Путин е решен на крайни мерки, включително и отделяне на рускоезична Източна Украйна от орбитата на засилващото се политическо влияние на Вашингтон, който явно желае да се намеси в процеса по определяне на крайните цени на газа с цел подкопаване на руския икономически интерес и прокарване на концепцията за шисти. Засега САЩ разбраха посланието, както и намерението на Москва да действа безкомпромисно, като в момента явно обмислят вариант за противодействие, който е насочен към допълнително нагнетяване на напрежението и дестаблизиране на региона. Няма да е чудно, ако прокарването на Турския поток доведе до подобни събития в Македония, Косово и Сърбия. В Македония вече се настани трайно напрежение, което означава, че Турският поток ще е подложен на голяма атака.

Петър

Айде почнаха се тролските дивотии.

МВР и ДС

Сашо 11

123

Поясни на незнаещите Мевереецо! Изпълни "дълга" си докрай!

Мария

Тоя е по-куха лейка и от Джамджиева

Иванка

Изключителен анализатор. Но на празните тенекии само кухи лейки се привиждат.

Анти-трол

Както винаги интересен и задълбочен. Имиграционното оръжие действително е много силен и неизползван аргумент за рекет на Запада. Няма значение, че това са умни и знаещи хора - толкова голяма маса руснаци, които не са олигарси няма как да не стреснат съня на западните лидери. Просто се поставете на тяхно място - 800 хиляди руснаци са емигрирали в Европа през 2014 година? В това число и по-политически причини. Тази година се очаква да бъдат над милион при всички случаи, защото темповете само за трите месеца са стряскащи. Днес дори четох, че това е най-добрия способ да се измъкнат от служба в армията и евентуално изпращане в Украйна

д-р Пeтроff

Всичко умно и способно ще бяга от путинова Русия.

Абе то по твоите сметки след има-няма 5 години в Русия няма да останат руснаци бре? Я покажи къде си чел тия дивотии?

нтс

Много ниско ниво, неясно, неразбрано.., усеща се отчаяние. След като става все по-ясно, че прогнозите му, че "Турски поток" няма да случат, човека доста е 6валил гарда. Типична пораженска статия написана "по инерция". Няма го оня Илиян от преди година :)

д-р Пeтроff

Трябва да си голям оптимист за мислиш за Турски поток като за реализируем проект.Няма кой да купува газа от там и Турция няма да се занимава с това. Турски поток си беше блъф,както ракетите по Червеният площад,произведени край Москва във фабриката за макети. Отликата е, че потока е значително по скъп блъф.

Николов

Илиян Василев вече стана досаден с опитите си да се пище специалист по всички руски проблеми. Просто той е специалист само по антипутиновистиката. Това е нова идеологическа дисциплина на мразещите Русия и руския народ. Предлагам Клуб Z да спре да му пуска статиите. Просто така ще се срути този сайт.

Няма да се срути. От възторзите, плюсчетата, минусчетата... вижда се, че си има пътници този влак. Остави редакция и потребители да се кефят взаимно. Те са си създадени един за друг. :)

Спиро Картечаро

По Смехотворна "Статия " не бях чел .

bg

Егати помиярската пасмина!Безмалко да напиша"нация".

не

Не, не ми звучи познато. Или да, всъщност звучи доста познато. До болка познато. Плюещи драскачи на които им плащат само за да плюят по Русия, Путин, и всички цели предварително зададени от Големия брат. От генщаба. Както много пъти е писано тук и по други сайтове, едно е да си обективен, журналист. Съвсем друго е да си платен клакьор.Кого нападна Путин? Германия, Югославия, Иак, Иран, Афганистан, Либия, Египет, Виетнам, Северна Корея (или може би Южна Корея), Малдивските острови, колонизира Индия, изби индианците в Северна и Южна Америка, обяви ембарго на Куба, провокира нападенията в Куманово. А, не , Сталин беше. Сталин предаде страната си в ръцете на фашистите за да "спаси" гражданите си. Да плюскаш в кочината едва ли е равнозначно да живееш. Кого да попитаме... да може би Меркел?... не-е, май като че ли Русо?! О, не! Левски ще питаме. Чакай, ама кой Левски? Онзи бореца за свято Отечество или онзи, другия Терориста?! Обърках се. Кой, помогнете ми хора! Вие, които Пайсий определи, и добре, като неразумни юроде (надявям се силно да не се изправи сега и да се поправи на ИЗРОДЕ)оито се срамите да имате свое, независимо и обективно - според сърцето каже - мнение за случките и събитията които обсъждате и фотографирате. Не проспивайте живота си господа и другари!!!

zakkwylde

Уродливата руска империя трябва да бъде изолирана от нормалния свят. Всякаква "рускост" трябва да бъде пресичана на местна почва. Пичлер започна собствения си Афганистан и не трябва да му се пречи да завърши по познатия начин. Една мъчителна прокси-война в Украйна ще изпие соковете на кремълския режим много по-бързо от очакванията.

Български офицер

Примерът , който ни дадоха нашите героични деди от Първата Световна Война е повече от ясен : " Само избиване на Руската - азиатска сган , до крак ........! " На Българската русофилска " Пета колона " , като агентура на Москва и Коминтерна , в Царство България Жандармерийските " Ловни дружини " , " Шпицкомандите " на проф. Александър Цанков и четите ва ВМРО на Иван Михайлов в периода 1923-1944 г. и режеха главите и ги излагаха за назидание по мегданите на Царството за назидание на останалата жива Комунистическо-каскетаджийска паплач ...... !!!

Стоян

Умен коментатор, дано повече хора проумеят написаното от него. За съжаление здраво ще ни тресе още дълго време, и дано не ни отвее.

...

Разбира се, че "ще отвеем" цялата соросодна паплач. Никой не бива да се съмнява в това. Времето работи за нас!

руснака

голяма тъпотия ...

абе

След ден повредъй, голяма скука.

Валентин Сиров

Някъде ми попадна информация, че данните за напусналите Русия през първите три месеца на годината бие всякакви рекорди. Авторът е напълно прав защото така, ще намали налягането вътре в страната, като първи си тръгнат недоволните и протестиращите

Тодорова

Всичко това намирисва на ксенофобия към руснаците и съответно възраждане на фашизма!

Капсъзов

Не мога да разбера защо всеки път когато някой им каже истината троловете пищят фоби, фили. Ако имате аргументи кажете, ако нямате млъкнете. Толкова сте поседствени, но завличате и четящите. Статията е аналитична и подсказва възможност, за която малцина говорят. За мен това е нов подход и находка на автора. Поздравления - такъв материал може да се намери като качество саво в западна преса. У нас преобладава посредствеността и хейтърите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.