За Кремъл отмяната на санкциите е въпрос на живот и смърт и затова Москва ще използва всички възможни и "невъзможни" методи, за да всее разкол сред държавите от Запада, както и сред самите западни общества вътре в тях.

Разбира се, и сега, и в миналото винаги е имало симпатизиращи на Русия сред европейския политически, бизнес и културен елит. Малка част от тях ще признаят, че открито работят за Кремъл, но всички вкупом твърдят, че пазят националните интереси.

Тези геополитически гешефти са deja vu. Те са още от раболепието на Тодор Живков и целувкитке му с Брежнев, чието продължение можем да видим и днес в "изгодите" на Южен поток, на АЕЦ "Белене", на снишаването всеки път, когато се заговори за по-ниска цена на природния газ.

Опаковането обаче на различни мнения под тезата "про" или "анти" е непозволено опростенчество. Но е факт, че признаците за симбиоза между известни западни леви интелектуалци и висшия политологически елит на Кремъл са повече от очевидни.

За да постигне целите си, Кремъл прави изключително сложни и многопланови маневри. Просто защото Путин и неговото обкръжение не могат да загубят. И нагнетяват внушенията за обсаденост на Русия и затова, че враговете ще отнемат територия и то вече не само от самата Русия, а и от бившия СССР. И веднъж зададена като предусловие теорията за отбраната на дефинираната "Родина", вече са оправдани всички средства за защитата й.

В теорията на международните отношения стратегията на Путин най-точно се описва с понятието бринкманшип - изкуство на балансиране на ръба на войната. Разбира се, това не е изключение, но руският президент за пръв път в най-новата история вкара в употреба и хибридната война. Освен това след девалвацията на енергийното оръжие и очевидния блъф със заплахата за употреба на ядрени ракети, много е вероятно Кремъл да прибегне до употребата и на имиграционно оръжие - заплаха, че ако Западът не се съгласи да си сътрудничи с Путин и не му помогне да задържи недоволните руснаци, той ще отвори границите за недоволните от политическата и икономическата власт.

Да ви звучи познато?

Пълният текст четете ТУК (PDF).