След разгорещените спорове около признаването на "геноцид" над арменците, който на финала се превърна в "масово изтребление", новият парламентарен сезон вещае още един подобен епизод. И 43-ото Народно събрание, както и в предходните две, ще се спори за това дали да отпадне давността за престъпленията от времето на комунистическия режим.

Става въпрос за периода 9 септември 1944 г. - 10 ноември 1989 г., време белязано от Възродителния процес, трудовите лагери, политическа репресия и убийства.

Отпадането на давността за тези престъпления да бъде записано в Наказателния кодекс (НК), предлагат депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Те са внесли измененията в НК миналия петък, става ясно от проекта, качен на сайта на парламента. Според вносителите, в момента международното законодателство не търси отговорност по отношение на геноцида, но не и когато става въпрос за престъпления срещу човечеството, в каквато категория спадали тежи на комунистическия режим.

Предлага се в категорията "престъпления срещу човечеството", давността да отпадне и за нападение срещу населението, депортиране или насилствено преместване, изтезание, насилствено забременяване, апартейд и др.

Въпросното изменение в НК скара депутатите в последните дни на миналия парламент и е го използваха, за да "търгуват" с подкрепата си за един или друг законопроект, както и за повод за ораторски изяви на парламентарната трибуна. В 41-то НС пък текстът даже не стигна до зала.

Покрай престъпленията на комунистическия режим обаче от ГЕРБ и РБ предлагат да отпадне давността и за други тежки престъпления като тероризма и контрабандата на оръжия, боеприпаси, ядрени материали и пр., Към тях е приравнено и отглеждането на наркотици от семейството на конопа, разбирай, марихуаната. За него партиите от коалиционното правителство също искат да не се прилага давност при търсенето на отговорност.