Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Миналият месец бе белязан от темата за бетона по Черноморието. И покрай изникващите нови и нови строителни безумия, малко встрани остана един замразен засега заради съдебни процедури казус - този със застрояването на дивата местност Карадере. Случаят напомни за себе си малко встрани от последните скандали по два начина - първо стана ясно, че за Карадере има издадени разрешителни за монтирането на 18 огради и второ - на 5 май Административният съд във Варна най-сетне даде ход на делото срещу Подробния устройствен план (ПУП) на "Бяла Север", с който се предвижда застрояването на местността. Паралелно тече още една сюжетна линия, която стигна до Върховния административен съд (ВАС) и касае отменено решение на РИОСВ-Бургас.

Битката и по двата съдебни процеса е за изграждането на "луксозен къмпинг", както сами го определят инвеститорите. Става въпрос за къмпинг, който ще се простира на близо 164 дка. Предвижда се да е за 1860 души като на него освен обособените площадки за палатки, бунгала и кемпери, ще има още: ресторанти, магазини, складове, рецепции, игрища за тенис, футбол и баскетбол, басейни, фитнес, спа-център, улици и др. обществено-обслужващи сгради. Строителството се предвижда да засегне две защитени зони - "Камчийска планина" и "Плаж Шкорпиловци".

Страни по първото дело в АдС Варна са инвеститорите "Макси 1", "Мадара Бяла", "Булгериан пропърти инвестмънт тръст" и... "Професионален футболен клуб ЦСКА". Те се изправят срещу държавата, чиито интереси се представляват от прокуратурата. Следващото заседание по това дело ще е на 16 юни т.г. Второто дело пък бе образувано по жалба на инвеститора "Макси" срещу решение на регионалната екоинспекция в Бургас. То продължава на 30 март 2016 г.

Опорочени процедури

Случаят "Карадере" е съпроводен с много въпросителни относно действията на държавни служители, най-вече на такива от РИОСВ-Бургас. Тези въпросителни намират своя отговор в доклад на експерти от Министерство на околната среда и водите (МОСВ), изготвен по нареждане на служебната екоминистърка Светлана Жекова. Клуб Z разполага с този доклад. Експертите са проверили конкретно процедурата по решението на РИОСВ-Бургас от 6 октомври 2014 г., според което не е нужно да се прави оценка на въздействието върху околната среда на проекта за луксозния къмпинг. 

Изводите от този доклад са меко казано потресаващи: директорът на РИОСВ е бил подведен от двама свои служители, които систематично са действали в посока на внушението, че няма нужда от ОВОС, пренебрегвали са становищата на експертите, в това число на Регионалната здравна инспенция (РЗИ) и на Басейновата дирекция, според които инвестиционният проект "има вероятност да окаже значително отрицателно въздействие" върху двете защитени зони и задължително трябва да се направи ОВОС.

Описва се дълга кореспондения от лятото на 2014 г. между РИОСВ-Бургас, РЗИ, Басейновата дирекция за Черноморския район, инвеститорът "Макси", държавни екоексперти, кметът на Бяла, екозащитници и екоорганизации и пр. От нея става ясно, че двамата служители в регионалната екоинспекция не само са си затваряли очите за отрицателните становища и допълнителните въпроси на институциите, но и не е имало яснота и как и къде точно ще се отвеждат отпадните води от "луксозния къмпинг". Описват се и множество нарушения в съгласувателните процедури, както и подмяна на страница от официални документи, което дава повод на инспекторите на МОСВ да направят заключене в доклада си, че процедурите са "опорочени" и уронват престижа на МОСВ и на държавния служител като цяло.

"Считаме, че в случая директорът на РИОСВ Бургас е подведен от екипа експерти, водещи процедурата- директора на дирекция "ПД" (г-жа Димитринка Георгиева) и началника на отдел "ОВОС, ЕО и ОС" (г-н Станимир Цаков) в РИОСВ Бургас, като е бил "аргументирано" убеждаван в законосъобразността и необходимостта от издаване на Решение за преценка с характер „да не се извършва ОВОС".

В заключение, считаме, че с действията си, екипът: директор на дирекция ПД и началник на отдел ОВОС, ЕО и ОС (Димитринка Георгиева - Станимир Цаков) поставя във висок риск една от основните дейности на РИОСВ Бургас - превантивната. Чрез опорочаване на провежданите процедури по преценка и вземането на еднолични решения при изготвянето на крайните административни актове (Решения) се уронва престижа на държавната служба, на РИОСВ Бургас, на Министерството на околната среда и водите.", се казва в доклада на държавните експерти.

В заключение те посочват, че регионалната екоинспекция е трябвало да постанови да се направи ОВОС по проекта на "Макси".

Ревизия на един компрометиран акт

На 15 октомври 2014 г., няма и десет дни след като РИОСВ-Бургас постановява след серията "опорочени процедури", че няма нужда от оценка на въздействието върху околната среда, "подведеният" директор отменя старото решение на собствената инспекция. И "Макси" подава жалба в съда, пледирайки, че отмяната е незаконосъобразна, не според процедурите, както и че РИОСВ е било сезирано от екоорганизации, които не са представлявани от легитимни представители. Пледира и че мотивите за "отзива" са непълни, неясни и пр. На 11 февруари 2015 г. Административният съд в Бургас отхвърля жалбата на "Макси". Любопитното в случая е, че по това дело се включва и прокурор от Окръжна прокуратура Бургас, който "дава заключение за основателност на жалбата и отмяна на обжалвания административен акт". Т. е. застава на страната на инвеститора.

"Странно е встъпването в производството на прокурор", смята Люба Батембергска от "Да спасим Карадере".

Иначе АПК дава възможност обвинението да встъпва във вече образувани производства - при "важен държавен или обществен интерес" по дадения казус. Тук е мястото да споменем, че адвокат на инвеститора е Ташкена Колчева, сестра на собственика на "Макси" Николай Илиев и съпруга на прокурора от ВКП Румен Колчев. Синът на адвокатката и прокурорът - Илия Колчев пък е бил в управата на "Привилидж", фирма, собственост на "Макси", показва справка в ДАКСИ. Преди години Ташкена и Румен Колчеви бяха обект на запор от комисията за конфискация на незаконно придобито имущество, тогава "Кушлев", но в последствие производството е било прекратено, респективно подозренията към сем. Колчеви отпаднали.

"Макси" обжалва решението на АдС Бургас и така делото се оказа във ВАС. Притесненията на еколозите са, че сега е в ръцете на съдия Андрей Икономов, прочул се със скандалите около магистратски роднини, уредени с парцели в Приморско, с решенията си за заличаването на Природен парк "Странджа", за "Камчийски пясъци" и др. Какво ще се случи, ще разберем на следващото заседание, насрочено за март догодина. 

Държавата срещу устройствен план на Бяла

През юни т. г. ще видим и какво ще покаже назначената на 5 май от Варненския административен съд тройна експертиза за защитените територии и зони в обхвата на ПУП "Бяла Север", където трябва да се простира къмпингът. Според прокуратурата ПУП "Бяла Север" е одобрен през 2004 г. в нарушение за Закона за опазване на околната среда. През 2009 г. МОСВ спря промените в ТУП, с които се даваше зелена светлина на застрояването на Карадере. Делото за обявяване на нищожност на ПУП "Бяла Север" беше образувано от Окръжна прокуратура- Варна по сигнал именно на екоминистерството с мотива, че подробният план е изготвен в нарушение на процедурите по екологичното законодателство. 

Инвеститорите застъпват тезата, че след като териториалният устройствен план (ТУП) на община Бяла от 1997 г. има екологична оценка, то ПУП "Бяла Север" няма нужда от такава, тъй като не включва нови имоти. По това време земите са земеделски и не са предвидени за застрояване. Днес, с малки изключения, вече са урбанизирана територия.

Основният въпрос сега е върху какво ще стъпи новият Общ устройствен план, който трябва да изготви регионалното министерство - дали на миналия всички екопроцедури от 1997-а, или на спряната от МОСВ версия отпреди 10 г.

Като заинтересована страна по делото е включен и ЦСКА. Футболният тим има около 25 дка в съседство до имотите, които инвеститорите смятат да застроят, но сам няма намерение да вдига луксозни къмпинги и вилни селища, а само да продаде земята, чиято стойност би се покачила, ако след всички съдебни процедури се даде зелена светлина за застрояване. Един от имотите е на първа линия и е прехвърлен от "Титан" по обезпечение на дълга на клуба към НАП.

Междувременно инвеститорите са получили разрешение да оградят имотите си с т. нар. прозирни огради. Но не е взет предвид един от последните доклади на МОСВ, от който става ясно, че тези съоръжения биха пречили на свободната миграция на защитените видове в местността.

Как ще завърши тази строителна битка, водена на няколко фронта, зависи от съда.

Ключови думи

Коментари

а кой е Държавата?

мосв

Доклада на мосв е с дата 31.20 20 14 щом двама експерти са повели шеф антоний, последния защо не ги уволни

Мария Лале

Изказвам Ви искрени благодарности, за точния поглед лично на Вас Пламена Тодорова, както и на медията,първата, която се заинтереува пълноценно от казус Карадере. Давате надежда, че има истинска журналистика.Успех и за напред.

123

Мария лале(ва) не мислите ли ,че повече приличате на магарешки бодил . Ама нейсе ,колкото сте лале ,толкова сте и екозащитник . Благодарение на такива като вас екология стана мръсна дума .

до МЛ

И имате наглостта да наричате тази манипулация "точен поглед"??? От километри личи, че е платена публикация! Особено частта с подвеждането на директора...

зюмбюл

Господа ,малко толеранс за г-йца *лале* . Се пак вече я гони предкритическата, а пък оше си е моме. Е ,не ,че човек ако я срещне няма да я сбърка с Баба ви Яга ,де

някой

Някой поиска ли становището от набедените експерти от РИОСВ? От мен да знаете, интересни факти ще ви изложат, ама няма кой да чуе. По-удобно е да си измият ръцете с тях. А Антоний Иванов защо никой не цитира и разпита? От МОСВ яко замазват след протежетата си...

хахаха

Абе уважаеми, вие за малоумници ли ни имате? От МОСВ са ми ясни, ама и вие да повтаряте тая простотия... Тоя филм с подведения директор сме го гледали вече...

copy

Антоний Иванов е главният виновник! Той съвсем еднолично и самоволно е подписал решението, всъщност е единственият сложил подписа си под него. Толкова ли са слепи всички, че повтарят на Атанаска Николова (любовница на Тонко Тъпото) скалъпения доклад? Да напомня още, че сегашната директорка Таня Манолова е поставена от същия Антоний Иванов със задачата да замаже след него.

toj

Toj mnogo prost toz director be hahahah. Kak gi izbirat ot MOSW takiva tapi? S konkurs qvno hahaha. Podveden bil hahahah

1350

Верно ли такива заключения са направили от МОСВ? Че те много наивни били (или мислят нас за балъци)! Я прокуратурата да провери кой е писал тези глупости и да потърси мотивировката на проверяващите от МОСВ(Финансова? Политическа? Реваншистака? Лична? Сексуална?). МОСВ са в комбина с „подведения“ директор явно, това си личи от километри.

мида

Много е интересно да се провери Тони тъпото как точно е бил подведен решението е разписани пет минути, след като е напечатано. Но други 30 решения стояха в стаята му от месеци. Един час след като е разписано е взето от възложител. Я това струва ми се не става без помощта на директор, нали тони

вбесен

Въпросът е, че двамата шефове от РИОСВ са действали под натиск от Макси. Едва ли случайно три пъти са връщали проекта до басейнова дирекция и РЗИ за одобрение. Ако четете винмателно, ще видите че адвокатката на Макси Ташкена Колчева, сестра на инвеститора, вече веднъж е разследвана за подкуп на съдия. Отделно разследването срещу нея е прекратено, случайно според вас? Имало е решение за запориране на незаконно придобито имущество от нея и мъжът й, прокурор във Върховна касационна прокуратура за 1 млн. лева!!!!!!!!!!! А сега делото ще се реши финално от Андрей Икономов, който печално известен подкупен гнус с рещенията си за Странджа и Камчия. Ей така се застроява у нас

спокоен

Г-н вбесен, нека само да уточним, че шефът на РИОСВ е само един и това е Антоний Иванов, именно човекът, който еднолично разписа решението без да се изисква екооценка. Другите двама са под него и са удобните бушончета.

до мария лалева

Вярвате ли наистина че един шеф спечелил конкурс за директор може да бъде подведен от подчинените си. Аз не вярвам. Вие вярвате ли че възложи те ли те не са изпратени точно от този подведен шеф към близката до него фирма вавг

+

Едва ли някой разумен човек вярва в тези безумия. Но явно това е удобната позиция, а баламите и се доверяват сляпо...

марта

В случая явно са замесени директори на няколко институции - риосв, бдувчр, рзи варна, община бяла, министри и зам министри от мосв. Едва ли някой ще поразрови по надълбоко, че не се знае какви лайна може да излязат. Тази "истина" устройва всички.

до автора

Защо не поисках те от вашия източни писмените обяснения на двамата експерти.защо не попитате антоний иванов колко пъти се срещал с възложи тела. Много Защо госпожо автор. Вярвайте интересни активни има в обясненията и на двамата експерти.защо

защото

Защото целта на статията не е да се каже цялата истина, а само тази, която е угодна някому. Ето защо.

кой иска диво Кара дере

Тези защитници "Да спасим Кара дере" от какво ще го спасяват от това на което заприличва лятото ли? 2000 - 3000 души на едно място без вода без ток без никакви условия за живот.Какво искат те? Къде им е тоалетната -В МОРЕТО И В ДУПКИ НА ПЯСЪКА.БЕЗУМИЕ Е АКО ТОВА ПРОДЪЛЖИ!!! НЕ БИВА ОБЩИНА БЯЛА ДА ДОПУСКА ПОВЕЧЕ ТОВА.Никъде по света няма такива свърталища,нека да отидат в Гърция и да видят какъв бой ще ядат по голите задници!

tony

Alchni glarusi betoniraha chernomorieto, neka da si qdat skypiq beton. Cenite v chujbina sa syshtite horata usmihnati i gotovi na vsichko da napravqt kefa na turista. Nqma normalen covek da iska da "pochiva" na cherno more i da im gleda kiselite selski mutri.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.