Британкият премиер Дейвид Камерън обеща да води "правителство на една нация" и да направи Великобритания още по-велика, предаде Би Би Си.

Той каза това пред журналисти на входа на "Даунинг стрийт" 10, след като се завърна от аудиенция при кралица Елизабет II.

"Великобритания е на прага на нещо много специално", заяви Камерън.

Въпреки неблагоприятните прогнози, оглавяваната от него Консервативна партия печели по досегашни данни 330 места в 650-членната Камара на общините след проведените вчера парламентарни избори. Това означава с цели 4 места повече от необходимите 326 за абсолютно мнозинство и съставяне на самостоятелно правителство.

Торите печелят най-убедителната си победа от 1992 г. насам. За лейбъристите пък вотът е най-тежкото поражение от 1987 г.

Привечер Камерън обяви част от новия си кабинет. Ключовите министри запазиха постовете си. Това са Тереза Мей на вътрешните работи, Филип Хамънд на външните работи и Майкъл Фалън на отбраната. А финансовият министър Джордж Озбърн не само остана на поста си, но бе назначен и за първи вицепремиер. Той зае мястото на Ник Клег - лидера на либералдемократите, които вече няма да бъдат в управляващата коалиция заради голямата победа на торите.

Клег, Ед Милибанд и Найджъл Фараж подадоха оставки. Те се оттеглиха, след като оглавяваните от тях партии претърпяха поражение.

Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд, който дори бе сочен като възможен премиер начело на кабинет на малцинството, и то при малка победа на Камерън, обяви оставката си, като нарече нощта срещу петък "трудна и разочароваща" за партията му.

Ник Клег каза, че не му остава нищо друго, освен да се оттегли като лидер на либералдемократите.

Оставка подаде и Найджъл Фараж - лидерът на Партията на независимостта на Обединеното кралство (ЮКИП), изповядваща антиевропейски и антиимиграционни възгледи. Той се прочу и като заклет душманин на българите на Острова. Фараж заяви, че е мъж и ще се оттегли, ако не влезе в парламента. Той не можа да спечели място в Камарата на общините, а партията му ще има само двама представители, след като преди по-малко от година постигна значителни успехи на изборите за Европарламент и местно управление.

Дейвид Камерън заяви, че е разговарял и с Ед Милибанд, и с Ник Клег след изборната си победа. Той е отдал дължимото на коалиционния си партньор Клег за добрата съвместна работа в правителството през последните пет години.