Решението на Синода от 29 април да се споменава името на цар Симеон Втори по време на богослужения има пожелателен характер. Това става ясно от пояснение, което Русенският митрополит Наум публикува във фейсбук. Уточнението се наложило след множество запитвания на клирици и миряни.

„Във връзка с някои запитвания към Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум от клирици и миряни, относно споменаването в богослуженията името на Негово Величество цар Симеон ІІ, утвърдено по изричното предложение на Пловдивския митрополит Николай, уточняваме: Св. Синод в заседанието си от 29.04.2015 г. е взел решение, че ДАВА БЛАГОСЛОВЕНИЕ при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ, цар на българите. Така формулирано и прието от Св. Синод, решението има пожелателен характер и би следвало да се практикува по усмотрение”, пише на фейсбук страницата на митрополита.

По този начин българските митрополити оставят на преценката и личните убеждения на свещениците дали да поменават или не Симеон Втори по време на службите, коментира сайтът dvreri.bg.

Дни след публикуването на решението на Синода на официалния сайт на Българската патриаршия, то бе свалено и след това редактирано, като от новия вариант отпадна изразът „дава благословение” и така решението придоби задължителен характер. Видимо промяната е станала без знанието на митрополитите, гласували решението. Не е ясно по чие усмотрение е променен текстът на решението. Двата му варианта на официалната страница на Св. Синод може да видите тук и тук, пишат в dveri.bg.

Когато ден след като беше гласувано решението Клуб Z потърси за коментар пресаташето на Светия синод Александра Карамихалева, тя беше уклончива. Според нея в случая не би трябвало да се търси политически оттенък, тъй като църквата не се месела в държавното управление.

"С това решение църквата не се произнася по въпроса монархия или република. Не подлагаме под съмнение републиканския характер на държавата", каза пресаташето на Православната ни църква.

След това Карамихалева уточни, че много от митрополитите са изразили позиция, че нищо не е налагало вземането на такова решение от Светия синод и че не били съгласни с него.

При забележката на Клуб Z, че в решението на митрополитите изрично е посочено, че те са подкрепили "единодушно" предложението, Карамихова обясни, че не е запозната с мотивите към него. 

"Най-добре е да потърсите за коментар пловдивския митрополит Николай", каза още тя.

В съобщението на митрополит Наум във фейсбук също неслучайно се подчертава, че решението е взето по изричното предложение на Пловдивския митрополит Николай.