Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Когато китайската династия Мин се срещнала за първи път с настъпващата към северната й граница нова държава – Русия – властта в Китай трябвало да избере правилните йероглифи, с които да нарече новия си съсед. Те го нарекли 俄國, което се превежда като „Държава на непредсказуемостта“.

Можем само да се възхищаваме на прозорливостта на онези бюрократи от 17 век. Те открили лютия нерв в руската анатомия с прецизността на виртуозен хиропрактор. Да, моята скъпа родина е непредсказуема. Цял живот, до съвсем скоро, живях в нейната столица. Но простият въпрос как може би ще изглежда Москва след 10 години – всъщност, кратък период от време, ме поставя в недоумение.

Вероятно държавният символ на Русия – двуглавият орел – може също да послужи за обяснение на моята обърканост. Обърканият мутант не знае накъде да погледне – на Изток или на Запад – и се опитва да лети в двете противоположни посоки.

Започнах с този преамбюл, защото усещам, че трябва да обясня как така свързвам двете понятия – „Москва“ и „2025 година“, не с образа на един град, а на два града, които си приличат точно колкото мистър Хайд си прилича с мистър Джекил.

Ще нарека тези въображаеми два града от не-чак-толкова-далечното бъдеще Москва-1 и Москва-2.

Москва-1

В това ще се превърне Москва, ако нещата продължат по начина, по който се развиват от март 2014 година, когато Русия се забърза към изолацията.

Представям си как пристигам в Москва след дълго отсъствие. В последните 10 години не можех да я посещавам, защото бях обявен за предател и враг на народа, но съвсем отскоро се появи леко разведряване. Пристигам като гост на Комитета за културни връзки със сънародници. Решавам да приема. Нямам търпение да видя родния си град отново.

Не е трудно да си представя Москва-1.

Бил съм там и преди. Отраснах в СССР, спомените ми са живи. Изглежда като че времето е спряло. Скок в миналото.

Строг граничен полицай опитва да провери паспорта ми с помощта на антична компютърна система, но автономната RusNet не проработва и се налага да изчакам няколко минути под доброжелателния и изпитващ поглед на Великия Лидер – огромният му портрет виси в будката. Докато аз съм остарял през последните 10 години, Великият Лидер изглежда се подмладява. Челото му е гладко, епулетите му на генералисимус блестят.

Посреща ме моят водач, който първо ме гледа предпазливо, но после се отпуска. Шепне така, че нашият шофьор да не чува. Разказва ми нов виц за нашия Велик Лидер, който изпраща Великия Лидер на Северна Корея на летището, целува го, а после маха ръката си дълго, дълго време. Когато го попитали защо, той отговаря замечтано „О, каква целувка беше!“

Усмихвам се кисело. Чувал съм го преди половин век. За Брежнев и Хонекер, тогавашният лидер на Германската демократична република.

Шумната Волга тропа заради дупките в паважа. Тежкото състояние на улиците е маскирано от неизброими постери – оранжево-черни и бяло-синьо-червени. Няма реклами, само лозунги и портрети на Великия Лидер. Виждам го на кон, в пилотската кабина на изтребител, заобиколен от щастливи деца, ръкува се с благодарен пенсионер.

Във фоайето на хотел "Интурист", докато водачът ме регистрира, подъл младеж ме дърпа за ръкава. Иска да ми продаде рубли на пет пъти по-висок курс от официалния.

После тръгвам по улиците, където съм живял толкова много години.

Моят блок не е саниран. Огромните стари климатици са още там, покрити с ръжда.

Минавам покрай бившия Музей на толерантността, днес Музей на Патриотизма. После виждам дълга опашка пред хранителен магазин. Чета бележката на вратата: “Китайско говеждо в консерви. До две кутии на човек. Купони не важат“.

Обратно в хотела гледам новините. Всичко е за втория процес срещу „Бандата на Медведев“. Бившият президент и неговите министри признават, че са били агенти на ЦРУ и са практикували незаконно хомосексуализъм. Молят за снизходителност. По тона на репортажа разбирам, че няма да има такава.

Тръпки ме побиват. Отварям хладилника и пия каквото намеря вътре: гадна дагестанска ракия и водка „Путинка“.

Достатъчно. Спирам да описвам Москва-1 преди да ми се е припило още.

Москва-2

Ако животът в моята страна се върне към нормалността (което се надявам, че ще стане), към 2025 година Москва ще бъде най-интересното място на света. Не най-красивият или най-богатият, или пък най-удобният град. Не, не, ще бъде градът, който прелива от енергия.

Това не е пожелателно мислене, а просто обикновените закони на физиката. Под „нормалност“ имам предвид свобода. Когато голяма държава стане свободна след дълъг период на потисничество, тя е като освободена метална пружина. Въздухът вибрира от адреналин, всичко се движи, всичко се променя.

Изтичането на мозъци от предишното десетилетие вече е в обратна посока. Професионалисти, предприемачи и интелектуалци се прибират в Русия. Там се правят сега големите пари, там нещата се случват.

Няма да забележа колко се е променил моят град, защото ме е нямало цяло десетилетие. Като писател аз ще празнувам цялата насъбрана енергия и свежест. Пиша по различен начин през тази 2025 година и не искам да препрочитам старите си неща. Това са друга Русия, друга Москва, друг аз.

Днес е 22 април, 2025 година. Разбирам, че това е рожденият ден на Владимир Илич Ленин. Внезапно се сещам нещо. Защо да не посетя мавзолея на Ленин? Не съм ходил там от детството си.

Далече е, защото мавзолеят отдавна бе преместен от Червения площад. Сега той е основна атракция в „СССР-ленд“, парк в покрайнините на Москва, където са преместени всички тоталитарни паметници. Нещо като исторически Дисниленд на отминалата епоха.

Разхождам се по алеите сред Лениновци, Сталиновци, Дзержински, Свредловци, весели миньори и едрогърди колхознички, спомени от времето, когато бях млад пионер. Има също бронзов Путин в екип за джудо, изработен от скулптура Зураб Церетели, захвърлен преди двайсетина години.

Това ме подсеща. Не искам да изпусна пресконференцията, така че бързам към дома. Току-що джудистът е освободен от затвора, след като е излежал едва половината си присъда. Гледам сбръчканото му лице на екрана. Не, няма намерение да се връща в политиката, казва той. Да, иска да прекара цялото си време с децата си, за да компенсира дългото отсъствие. Не, той не може да разкрие какъв е авансът, който е получил за бъдещите си мемоари.

Това не е честно, мисля си завистливо. Мемоарите на този гадняр със сигурност ще се превърнат в световен бестселър, докато моите книги не се продават изобщо. Вярно е, че днес пиша различно, пиша по-добре отпреди, но младите ме мислят за писател от миналото. Казвам си, че бъдещите поколения със сигурност ще ме преоткрият, но знам, че няма.

ОК. Снизходителен съм към моето по-старо аз от 2025 година. След като този пич не чувства никаква носталгия по времената, когато животът беше ужасен, но пък книгите му се продаваха добре.

Знам, знам. В реалността нещата обикновено се оказват някъде по-средата между бляскавото бяло и мрачното черно, в сивата зона. Но не и този път. Никакви нюанси сиво за Москва през 2025. Ще бъде или единият вариант, или другият. Ще видите.

Борис Акунин е руски писател. Истинското му име е Григорий Шалвович Чхартишвили. През септември 2014 година той обяви, че напуска путинска Русия. Текстът е публикуван в Politico.eu. Преводът е на Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

смершь

Безродници бол, тъпанар от класа!

хорошо

добре си се описал бе мужик...

смерш е без мяхкий знак. Русофилистиците, учете поне езика на матушката си.

Иван

Русофилска смрад! Да изпукате ти и мръсната смрадлива Русия!

Браво на Борис Акунин!

D

Егати тъпото изказване, тоя или е сляп или е абсолютно тъп! Русия единствената страна, която не допуска всички вредни боклуци които напъплиха цял свят, забранени са ГМО, тоест все още там се хранят здравословно, не допускат всякаква емигрантска паплач, запазват нация и националност. Забележете и помислете в какво се превърна Европа, някой виждал ли е на влизане в Париж, каква мръсотия е и какви катуни има навсякъде, какво е вече и в Германия, няма я чистотата, навсякъде е пълно с всякаква паплач, която тотално руши и цапа! Русия си е най добре и върви с всеки ден към възход а в Европа съвсем скоро няма да има европеец!

русняк

Чмо, Русия и "паплач" са синоними.

Иван

Уродлив боклук!

kalchomaniq

Много руска фантастика гледате. Вижте колко туристи посещават Париж и колко Москва. Не Ви писна да пишете простотии. Били се хранили здравословно .. хаха Я се поинтересувайте по показател смъртност къде се намира Русия със здравословното си хранене сравнена с коя да е европейска държава.

лупи

KlubZ, насрахте се с русофобската риторика. Бедров, кой ви финансира? Говориш постоянно за прозрачност, а при теб нещата са мъгливи.

ткт

Бедров напоследък мисли, което съчетано с това, че е честно момче може и да се спаси. Антикомунистическата му риторика понамаля, в близка своя компания говори доста по-различно. Изобщо, откакто са на власт "неговите" реформатори започва да проглежда. Несъстолите се "гоненията" срещу КТБ, щедро обещавани от Радан и сие, помагат на доста тора мааалко да прогледнат. Е, има и безнадеждни. Но кога ли не ги е имало. Те обаче са страхливци. Като пукнем 2 пушки и ще са с нас :)))

Тия klubZ , като ги чета все едно чета едно време работническо дело, всичко насочено срещу Русия, както навремето всичко беше насочено срещу Америка. Егати платената медия. Тука цензурата здраво работи! Точно такива медии не трябва да съществуват, истинските медии са Независими!!!! Вие сте мнооооого далеч от това!

Дмитрий Пидорасов

Братми, ако не ти харесва тоя клуб - имаш избор! Което си е разлика от едно време, неспа? Ето например, можеш да четеш Дмитри Иванов, още дращи човекът тук-там, явно пенсийката не стига, а и сърбежът си остава, пустата му псора! Хептен се е разсополивил, ще ти хареса точно такъв!

Развеселен

пробвай пик

Радев

Радвам се да видя истерията на мурзилките :) А човекът говори за Свободата... Какво по-важно от свободата има на тоя свят, другари? СССР и Путираша са пълното отрицание на свободата. Гледайте си живота и ни оставете на мира! Българите избрахме свободата. А вие в Путираша действайте както намерите за добре :)

???

Радев, каква истерия бе пич? То се вижда кои са истерясалите. Редник, я се обърши. Запенил си се от злоба :) Оставиииииа, :))) имаш желание! Айде изчезвай да правиш парад с единствения хвърчащ вертолет. И то руски. Гагага :)))

Гьобелс ТиВи

Мацква, Мацква , ти пак тултиш, ти пак си огнено сърце...ха ха ..., за бъдещият Майдан става дума...,

Иван

Русия никога не е била пълноценна страна, още по-малко цивилизована. Русия се състои от наследниците на монголо-татарската орда, от една страна, т.е. господарите, и от останалите, които са роби от монголо-татарските времена та до днес.

Шаренкая-Ватинчук

Ох, ама защо такива отношения се установиха, не можем ли да инвестираме в култура и наука, а злобата е водеща? Елате на язовир Копринка да видите колко позитивни хора се събираме!

Живко

Чок тешекюр, аркадаш, ама хади гитти!

Чудя се

.. некой от савецките тролове, дет пописват тука, дали е прочел нещо от Акунин ..

SRQBoyboy

Не зная дали ще е Москва 1 или 2, най-вероятно да е нещо по средата. Написано е много добре и затова дразни руските тролчета, които сега са сменили хватката от "защяо биете негрите" на ГМО. Всички независими изследвания показват, че ГМО не придизвиква никакви заболявания или нежелани промени в организма. Хората, осбено тези, които се информират от китайския сайт Епок таймс, похапват всичко, което хвърчи. Всяко ново нещо е приемано със съмнение. След 15-20 години и ГМО и фракинга на газ и нефт ще бъдат забравени от списъка със злините за човечеството. Когато пуснали първото електричество е било същото, премали са го като дяволска сила. Така е било с радиото, така бе с мобилните телефони. Защото човекът е недоверчиво същество, което подхожда към всичко така: докато дишам, съмнявам се.

Петрова

Тъжен текст, включително с това, че Москва-2 е толкова бледа и неубедителна в сравнение с описанието на Москва-1. За мен това подсказва кой е по-вероятният вариант.

Клуб Z, пише се "епОлети", а хиропракторът е чакръкчия

Аз-човекът

Няма да коментирам текста,а коментаторите. Защо виждате само толкова на далеч, че да обвинявате Путин в престъпления, а пред войните които САЩ си организира мълчите? Знаете ли колко страни са нападнати от тях и опустушени за последните 30 години от тях?

Защото текстът е от руски писател за Русия. ОпустОшено мислене на нивото "а вие защо биете негрите"

Норманди

Питай братми в Нормандия за американците какво мислят ..

хуйлостан

...аз човекът,...ха ха ха,...но-точно аз малоумникът

zakkwylde

За съжаление руският арменец (което е срам за арменците) отново ни поднася слаб текст. Като искате антиутопия на руска тема, пуснете нещо от Сорокин.

хелоу

Ами като чета статията май ще се окаже че са го изгонили. Слаб 2 по журналистика. Да плюеш е едно, да си журналист е друго. За първото трябва само да си отваряш широко дланта. За второто е нужно да имаш доблест и аналитичен ум. Не го виждам да се съревновава с един Соловьов например. Или с Кисельов. А какъв е Путин и какъв Медведев, най-точна и валидна оценка може да бъде оценката на народа който те управляват. И тя е известна - над 70% от руснаците винаги гласува за тях. Може и да се наливат с водка но не са идиоти. А българите се наливат с ракия и уиски и ги управляват известно кои и с колко % спечелили изборите. Та не се притеснявайте за това как ще изглежда Москва 2025г. Освен ако не сте решили да емигрирате там. Знае ли човек...?

Лош превод.

цц

Набожните сталинистчета са доволни от Путин,а хич не си дават сметка,че днешното дередже на България го дължим на Москва.А дереджето ни е отчайващо.

Съдбата на Русия е винаги да бъде велика страна ,но е доказано ,че без християните от Русия ,България е обречена на съсипване.

Какъв руснак е този грузинец????

Зомбистан

истински, за разлика зомбитата наричащи себе си руснаци !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.