Преговорите между Гърция и нейните кредитори изглеждат внезапно разблокирани, пише АФП.

Макар диалогът да продължава понякога да се препъва в определените от Атина "червени линии", може би има положителен ефект от отстраняването  на координатора от гръцка страна. Преди десетина дни премиерът Алексис Ципрас смени устатия финансов министър Янис Варуфакис със зам.-министъра на външните работи Евклидис Цакалотос.

От 30 април Брюкселската група, обединяваща представители на Атина, Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) и Международния валутен фонд (МВФ), работи за постигане на споразумение. То трябва да позволи деблокирането на 7,2 милиарда евро от страна на ЕС в замяна на реформи, задоволяващи кредиторите на Гърция.

На 3 май вечерта кредиторите дадоха положителни отзиви, а дискусията ще продължи през седмицата с определяния от Атина "втори кръг" на преговорите. Такова нещо се случва доста рядко след идването на власт на крайно лявата партия СИРИЗА през януари.

Европейски източник определи това удължаване като добър знак.

"Преговорите са конструктивни, смея дори да кажа окуражаващи", заяви източникът пред АФП.

"Открихме, че в Брюкселската група са направени много важни стъпки, които ни приближават до сключването на споразумение", изтъкна правителствен източник в Атина. "Целта на всички страни е да има договореност през май на ниво Брюкселска група".

Гърция се надява, че един успех на кръга на преговорите в Брюкселската група, който приключва на 6 май, може да доведе до признаването от страна на еврогрупата на постигане на значителен напредък и следователно до отпускането на пари.

Изглежда, никой в Брюксел вече не може да понася министъра на финансите и шоумен Янис Варуфакис, изтъква АФП. Той очевидно по-бързо пуска в туитър усещането си, че вдъхновява омраза у своите колеги или описва подробно в изявление конфронтацията си с анархисти в ресторант, отколкото да се огъне пред деликатните изисквания на преговорите с Брюксел.

Явно вече никой в Брюксел не може да трае Янис Варуфакис.

"Разговорите, водени с променения гръцки екип, видимо подобриха процеса с ясен календарен график на дискусиите, повече експерти и повече информация", заяви европейски източник в неделя.

Варуфакис, чиито икономически умения не се обсъждат, обаче не е изчезнал. Той присъства на срещата на 3 май вечерта с Ципрас.

"Необходима е още работа по някои въпроси", каза друг европейски източник.

Разговорите за това, което Атина смята за "червени линии", са в застой. 

Според говорителя на Ципрас кредиторите се противопоставят на закона за повторно въвеждане на колективните трудови договори и искат общо освобождение на съкращенията - нещо, което е "обратно на институционалната рамка на действие на цялата територия на Европа". Кредиторите искат и още намаляване на пенсиите, но правителството смята, че те са орязани достатъчно

Гърция трябва да изплати на кредиторите си около 1 милиард евро през май и говорителят потвърди, че времето е критично за финансите на държавата.