Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

“Камчийски пясъци” е защитена местност, в която е най-големият черноморски пясъчен плаж в България. Включена е заедно с резервата “Камчия” в Европейската екологична мрежа Натура 2000 и е предложена за обект под защита на Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони със световно значение. В местността има  уникално съчетание от дюни и лонгозни гори. 

Лонгозните гори са смесени по състав и със сложна структура, специфичното при тях е многоетажността (подобно на екваториалните гори) и наличието на увивна растителност (лиани), много вечнозелени и топлолюбиви видове. В световен мащаб такива гори са рядкост, в България са разпространени предимно по черноморието. 

2003 - намаляване на територията на защитената местност

Именно заради уникалната природа, "Камчийски пясъци" става примамлива "хапка" за инвеститори и хотелиери още през март 2003-та година. Тогава по искане на фирмата Холдинг Варна АД областният управител на област Варна внася искане до МОСВ за намаляване площта на защитена местност „Камчийски пясъци” в южната част, където се предвижда изграждане на курортен комплекс. На 7 април 2003 с писмо на МОСВ, в което не са посочените мотивите за целесъобразност, стартира процедура по намаляване на площта на защитената територия. Комисията, която разглежда предложението, въпреки отрицателните становища на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и Българска фондация "Биоразнообразие", взима решение за намаляване площта на ЗТ "Камчийски пясъци" на 13-и май 2003 г.

Седмица по-късно тогавашният министър на икономиката Николай Василев обявява и инвестиционните намерения за проект на стойност 100 милиона долара - модерен крайморски курортен комплекс южно от резерват „Камчия”, като резерватът бъде запазен.

На 9 юли 2003 г. министърът на околната среда и водите в правителството на НДСВ Долорес Арсенова приема представители на БДЗП, за да разгледа искането на дружеството от 2 юни същата година за спиране на процедурата. След посещение на ЗТ "Камчийски пясъци" и дискусия с НПО, министър Арсенова временно спира процедурата по намаляване на територията.

2004 - приемане на ПУП на КК "Шкорпиловци", който предвижда застрояване в "Камчийски пясъци"

С решение на общинският съвет гр. Долни чифлик се приема подробен устройствен план на курортен комплекс „Шкорпиловци”, предвиждащ застрояване в границите на Защитена местност „Камчийски пясъци” в нарушение на ЗУТ, ЗООС и ЗЗТ без екологична оценка.

2005 - плажът е обявен за "пасищеи не подлежи на защита като публична държавна собственост

Изключени са 1500 декара от плажната ивица в Община Долни Чифлик, землищата на селата Шкорпиловци и Долни Чифлик. С решение на МС собствеността им става от "държавна собственост" на "частна държавна" и  крайбрежните  пясъци се превръщат в земеделска земя (пасище Х категория) и горски култури.

Собственост върху земята придобива  фирмата „Рийс Интернешънъл” (собственост на Райфайзен банк) и оспорва статута ѝ на защитена територия.

2006 - скандалната заменка на т.нар. "пасища" със земеделски имоти

С договор между министъра на земеделиетo и горите Нихат Кабил и фирмата "Рийс Интернешънъл" ЕАД, 407 декара от плажовете, обявени за  „пасища” (включително земите от Защитена местност "Камчийски пясъци") в нарушение на Закона за защитените територии са заменени  с 31 имота земеделски земи в общините Видин, Брегово и Макреш с обща площ 650 декара.

2008 - схема с няколко фирми, започва строеж на "екоселище"

Гората около плажа Карадере е включена в план за голямо "екоселище", проектирано от британския архитект Норман Фостър. В проекта участва братът на бившия премиер Сергей Станишев – архитект Георгий Станишев. Проектът на инвестиционния фонд Madara Bulgarian Property Fund Limited, в който е трябвало да бъдат инвестирани 1 милиард евро, е замразен заради кризата.

2010 - строителството на "Камчийски пясъци" е спряно за една година 

Със заповед на Министъра на околната среда и водите Нона Караджова, публикувана в Държавен вестник,  жилищното, курортното и вилното строителство в защитена зона Камчия се забранява за една година. Заповедтта спира проекта на четирите фирми, свързани с Райфайзен банк Австрия, за изграждането на огромен туристически комплекс на територията на бившата ЗМ „Камчийски пясъци”.

2012 - съдебни драми

Фирмите, заинтересовани от строителство в Карадере, обжалват заповед на министъра на околната среда и водите от 23 август 2012 г., с която министър Нона Караджова спира реализацията на два подробни устройствени плана за застрояване, одобрени от кмета на община Долни чифлик, област Варна, на 25 март 2008 г.  В решението на съда се казва, че е направена оценка за наличие на непосредствена опасност от унищожаване и/или увреждане на предмета на опазване в защитените зони.

2014 - съдът решава в полза на Карадере, след 2 месеца  е задвижен проектът  "Блек сий гардънс" 

На 6-ти януари тази година ВАС потвърди решението тричленния съвет на МОСВ за забрана на строителството в Карадере. Два месеца по-късно кабинетът "Орешарски" одобри инвестиционните намерения на "Мадара Юръп" ЕАД. Решението на правителството предизвика огромно недоволство сред граждани, природозащитници и НПО. 

Предложението за забрана на строителството в защитените зони от Натура 2000 по местообитанията на 2 км от брега (зони А и Б на Черноморското крайбрежие), изготвено от експерти на коалицията „За да остане природа в България“ и ПП Зелените, може да реши веднъж завинаги проблемите с Иракли, Странджа, Камен бряг и би гарантирало опазването на основния ресурс на устойчивия туризъм – запазената природа.

Ключови думи

Коментари

"В последните дни от управлението на тройната коалиция “Експат бета” АДСИЦ, компания на бившия министър Николай Василев, е закупила 140 декара до курорта Камчия срещу 4,55 млн. лева от “Кирови инвест” и “Кава консулт”, които пък са ги закупили на цена 7,8 лв. на квадрат от Държавна агенция по горите. Сделката при цена 4.55 млн. лева означава 32 лева на квадратен метър. Средната цена на сходни терени според справка в сайта imot.bg е 40 евро на квадратен метър. Десетпроцентно участие в “Експат бета” АДСИЦ има Моника Йосифова, тогава съветничка на премиера Сергей Станишев – лично и чрез нейната PR агенция “Актив груп”.

Вяра

Помните ли биологичното, социално и политическо недоразумение Нина Чилова???? МинистЕрката на културизма, пардон, на културата и туризма, от правителството на дЕдо Симо КобургоРски? Едва ли помните. Но същото това недоразумение, освен че бъркаше композиторите и художниците и прекръсти музикалния театър на "Стефан Софиянски", изрече и една пророческа фраза:"след време, цялото Черноморие ще се превърне в ЕДИН курорт" Права е била момата, съвсем права, щото е знаела, каква "мая" сипват в казана... Тези й приказки тогава минаха "между другото".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.