Председателят на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев не е виждал сигнала на "Протестна мрежа" срещу него, Делян Пеевски и Николай Бареков. Поискал го е от прокуратурата, но е получил отказ, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

На 11 март КТБ обяви на сайта си, че Цветан Василев е внесъл контрасигнал за набеждаване срещу Антоанета Цонева, Николай Стайков и Асен Генов от "Протестна мрежа". Две седмици по-рано организацията внесе при главния прокурор 17 страници за "организирана престъпна група" срещу Василев, Пеевски и Бареков. Банката премълча обаче, че Василев е изпратил още един сигнал.

"Изпратени са два сигнала от Цветан Василев. Първият е молба. С тази молба на следващия ден, след който е отправен сигнал от хората, представящи се като членове на „Протестна мрежа”, Василев е поискал да му бъде изпратен препис от този сигнал. Няма да коментирам подобна молба. Моята резолюция за тази молба е „К.Д.” Това означава нищо. Не може да се иска такова нещо. Някой, който си мисли, че прокуратурата е длъжна да му дава такива документи", обясни Цацаров пред репортери, предаде "Фокус".

"К.Д." означава "към дело", т.е. документът се прикрепя към останалите по делото. На юридически жаргон да "кадосам" нещо означава да се прибере в чекмеджето и нищо да не последва. 

Сотир Цацаров обясни, че сигналът на Цветан Василев срещу тримата активисти за набедяване се проверявал. 

"Неверните им твърдения се съдържат не само в сигнала им, адресиран до г-н Цацаров, и редица други институции, а и в последващите им изказвания и коментари", се казваше в съобщението на банката.

Контрасигналът бе реакция на разпоредените от главния прокурор проверки след сигнала на "Протестна мрежа".

Прокуратурата изиска данни от Сметната палата, Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Национална сигурност", Държавната комисия по сигурността на информацията, Агенцията по вписванията, Българската народна банка и други органи.

Отделно Сотир Цацаров възложи на НАП да извърши пълни данъчни ревизии на Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков.

Успоредно с този сюжет Цветан Василев започна да изпраща писма до медии и институции, с които отрича каквато и да било връзка между него, депутата от ДПС Делян Пеевски и новия политик Николай Бареков.