Капитанът на товарния кораб "Мерск Тигрис", задържан вчера от иранските власти в Персийския залив, е български гражданин.

Това съобщи Външното министерство в София. Оттам обаче не дават информация за името на сънародника ни.

Съдът, плаващ под флага на Маршаловите острови, бил задържан в съответствие със законите на Иран и с международните процедури заради финансовите задължения на датската компания собственик "Мерск лайн", уточнява говорителят на МВнР в Техеран.

Вчера ирански източници съобщиха, че на борда имало няколко български граждани. До тази вечер от МВнР в София нямаха официално потвърждение за нито един наш сънародник.

В момента корабът се намира в пристанище Бандар Аббас. На борда му има 24-ма души, граждани на различни държави. Състоянието на всички е отлично и няма никакви пречки да им бъде предоставено консулско обслужване. След като бъде разрешен въпросът със задълженията, корабът ще бъде освободен и ще продължи по маршрута си, уверяват властите в Ислямската република.

Задържането е извършено със заповед на Техеранския съд по молба на иранската частна нефтена компания "Парс Талайе", която има финансови претенции към "Мерск лайн". Спорът бил разискван в съда на няколко етапа през последните години. В резултат било издадено окончателно съдебно решение за заплащане на финансови обезщетения на ищеца.

Посланикът на България в Иран Христо Полендаков връчил на външното министерство в Техеран нота с искане за среща и разяснения по случая, както и подробна информация относно състоянието на българския гражданин.