Огромен пожар на площ около 3200 декара опустошава гори близо до Чернобилската АЕЦ. Властите успокояват, че засега няма опасност от радиоактивно замърсяване. Пламъците са спрени само на 5 километра от зоната, където са заровени радиоактивни отпадъци от атомната централа.

В потушаването на огъня участват 51 пожарни коли и 310 огнеборци. Освен това огнените езици се обливат с вода от въздуха - с хеликоптер и самолет. Над 250 доброволци помагат в гасенето.

Премиерът Яценюк прелетя над бедстващия район с хеликоптер.

Премиерът огледа от хеликоптер пожара.

"Ситуацията е под контрол, но това е най-големият пожар от 1992 г. Толкова голямо огнено бедствие не сме имали", заяви Арсений Яценюк след завръщането си. Властите смятат, че най-вероятните причини за възникване на пожара са умишлен палеж или невнимателно боравене с огън.

Точно преди 29 години - на 26 април 1986 г., АЕЦ "Чернобил" гръмна, предизвиквайки най-тежката ядрена катастрофа в човешката история. Няколко дни съветската власт криеше упорито за страховитата експлозия. В България политбюро на ЦК на БКП и всички български медии също не отронваха и дума за катастрофата и за опасността от радиация, която приближаваше страната с радиоактивен облак, вдигнал се след взрива и носен от ветровете към нас. Дори не бе отменена манифестацията на 1 май. А през тези дни преваляваше и дъжд, който сваляше на земята радиоактивни изотопи. Някой учени твърдят, че и до днес има последици у някои хора от изядените тогава зеленчуци и други заразени храни.

След инцидента Кремъл установяви 30-километрова зона за сигурност около централата, която е в сила и до момента. Взривилият се ядрен реактор е покрит с бетонен саркофаг. Но той се е пропукал и скоро ще бъде покрит с още един.