Референдумът в Крим не може да бъде признат от международната общност и на практика е осъществен с пряката подкрепа на Руската федерация посредством окупация на Крим от войски без отличителни знаци, но чиято идентичност е извън всякакво съмнение.

Новият статут на Крим няма да бъде признат от огромната част от международните фактори, независими държави, международни организации. Тези процедури, чрез които Крим придобива независимост или нов статут, са в разрез с позициите на международното право.

Това, което се случва, може да бъде определено само по един начин. Окупацията от паравоенни руски формирования на Крим, последващите мерки, включително и решенията на парламента и референдума, слагат началото на една изключително опасна дългосрочна ситуация на цялостна дестабилизация на това, което се нарича постсъветско пространство.

Това, което се случва с Крим и с безредиците, които са целенасочено организирани в редица източноукраински градове, ще доведе до още по-мащабна дестабилизация, до практическа поредица от мерки за санкциониране на Русия.

Някои говорят само за икономически санкции, но това няма да са само икономически санкции. Това ще бъдат мерки от всички сфери от институционалния и международен живот, които ще създадат атмосфера на една нова Студена война. Все още има известна надежда това да не се случи, но тя ни напуска с всеки изминал ден.

Путин и неговият екип все повече стават жертви на собствената си великодържавна пропаганда. Те все повече се считат за благословени от някаква трансцедентна сила да възстановят славата на руската империя и няма да се учудя, ако след това, което вършат в Украйна, се опитат да направят нещо в Прибалтика или на Балканите.

Като наблюдаваме изключителната арогантност на руската пета колона по българските медии през последните месеци, аз няма да се учудя, ако подобни вълни на дестабилизация залеят целите Балкани, а и цяла Централна и Източна Европа.

За нас е много важно да си дадем сметка за следното – ние или ще бъдем част от една свободна просперираща Европа, в която имаме гаранции за сигурност и развитие, или ще бъдем отново пето колело в каруцата на една провалена империя, която в момента се запътва към окончателния си крах .

коментарът на Огнян Минчев е за БНР