Фреди Грей, заради чиято смърт избухнаха кървави сблъсъци в Балтимор, имал тежко детство и проблеми със закона, пише в. "Вашингтон пост". Той лежал две години в затвора за наркотици.

25-годишният афроамериканец бе задържан на 12 април заради притежание на джобно ножче. Той почина в ареста седмица по-късно при неизяснени обстоятелства. Вероятната причина са нанесените му удари в гръбначния стълб от шестима полицаи.

Фреди имал тежко детство. Снимка Уикипедия

Грей по прякор Чушката отраснал в бедния район Сендтаун-Уинчестър в западната част на Балтимор. Майка му е инвалид и е била пристрастена към хероина. Под клетва тя е заявила пред съда, че не може да чете и пише.

Фреди живеел от така наречените оловни купони. Това са компенсации, получени в резултат на съдебно дело срещу собственика на дома, където той живял заедно с майка си и двете си сестри. То било заведено зарази отравяне с оловна боя, с която били боядисани стените и первазите на къщата.

Жители на Балтимор слагат цветя върху ковчега с тялото на Фреди Грей.

Самият Грей бил арестуван повече от десет пъти. Срещу него има няколко обвинения, предимно за притежание и пласиране на хероин и марихуана. По едно от тях чернокожият американец прекарал две години в затвора.

Безредиците избухнаха след погребението на Грей в понеделник. Тогава се разбра, че следователите разполагат с видеозапис, направен от случаен очевидец на ареста на младежа. На него се вижда как полицаите го влачат, окован с белезници и го хвърлят в камионетката.

Пазителите на реда обаче твърдят, че задържаният сам се качил във фургона, докато пътувал към участъка, бил зъл и отправял гневни реплики.

Протестиращите подпалиха и няколко сгради.

Полицаите, арестували Фреди Грей, твърдят, че не знаят кога той е получил травмата - при задържането или във фургона. Те отричат да са използвали насилие. Балтиморската полиция обаче призна, че те са извършии няколко нарушения. Пазителите на реда не поставили на Грей предпазен колан, не му оказали първа помощ, макар той неколкократно да молил за това, ине повикали "Бърза помощ". Шестимата полицаи, участвали в задържането на Грей, са временно отстранени от работа. Следствието трябва да приключи на 1 май и тогава ще бъде решено али да започне дело. Правосъдното министерство на САЩ провежда отделно разследване.