Преговорите между Европейския съюз и САЩ за т. нар. Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) не крият рискове за България, а страната ни би станала по-привлекателна за американски инвестиции, което ще насърчи износа на родна продукция. Това заявиха икономистите от Института за пазарна икономика на пресконференция в БТА.

"Ние не лобираме "за" или "против" споразумението, но за него се разпространяват много неистини и откровени лъжи. Такава лъжа е, че след подписването на ТПТИ в България ще започне добив на шистов газ. Търговското споразумение не променя националните политики. То не налага нищо", обясни старши икономистът Петър Ганев

Колежката му Десислава Николова цитира данни от изследване за ефектите от споразумението, поръчано от Европейската комисия. Според него положителният ефект за икономиката на ЕС би бил в размер на 119 милиарда евро годишно, а за САЩ - 93 милиарда евро. В прогнозата е записано още, че износът на ЕС ще се увеличи с 6%, а този на САЩ - с 8%.

От ИПИ посочиха и че сред разпространяваните митове са и тези, че изискванията на европейските стандарти ще бъдат намалени и че Америка ще ни залее с генно-модифицирани храни.

Ако се спрем върху чисто търговските отношения между България и САЩ ще видим, че експортът на страната ни е силно диверсифициран. 

"България изнася за САЩ основно продукти с висока добавена стойност. На първите две места са стоки от разделите машини и електроника. Редуцирането или падането на митата за износ в САЩ би имало пряк положителен ефект, тъй като значителна част от стоките, които изнасяме за страната, се облагат с високи ставки", посочи Николова.

Като пример тя посочи ставката, с която се облага износа ни на непреработен тютюн. Митото за тази стока е 45%.

При генерална разбивка на българския износ за САЩ се виждало, че 50% от експорта на страната ни е с нулево мито, но другите се облагат. За 12% от изнасяните артикули имало ниски мита, но за около 40% митническите ставки били над 2 процента.

Според изчисленията на ИПИ освен пряк износ на продукция за САЩ родни продукти стигали до САЩ и като суровини и материали на различни европейски производители. Тази сума е над 200 милиона долара годишно. Според наблюденията на икономистите значителна част от  търговията ни със САЩ се падала на износа на услуги като основната част по това перо идвала от страна на разработката на софтуер.

Като цяло 28 процента от стойността от износа на ЕС за САЩ е осъществена от малки компании. Този процент за България обаче е 40 на сто, което според икономистите от ИПИ показва, че малкият и средният бизнес у нас не трябва да се боят, че споразумението ще доведе фалити заради навлизането на мощни мултинационални корпорации.

"Че какво по-хубаво от това, ако дойдат. Споразумението ще насърчи инвестициите, като ги защитава допълнително, но не очаквайте, че само заради подписването му ще дойде някой американски инвеститор. Първо трябва да си решим нашите си неща и да направим бизнес средата по-привлекателна", коментира Петър Ганев.

Според данните на ИПИ американските инвестиции у нас са на стойност 1,5 милиарда евро. Това бил автентичен капитал, който влиза в страната, а не като вложенията от държави с офшорни облекчения като Люксембург, Кипър и Холандия.

"Свободната търговия е нещо прекрасно. Тезата, че когато малка страна влезе в такива отношения с голяма, ще загуби, е абсурдна. Същото бе с влизането ни в ЕС. Преди членството живеехме по-зле, а след това износът ни към ЕС се увеличи. Ние печелим", добави още Ганев. 

Той добави и че трудовите права на работещите няма да бъдат засегнати от споразумението. Такова нещо изобщо няма в ТПТИ, добави Ганев.