С натрупването на все повече изследвания, учените са по-убедени от всякога, че добивът на петрол и газ, предизвиква стотици земетресения в САЩ, съобщава CNBC.

Засега тези трусове са малки и са предизвикали дребни щети като напукани мазилки и разместен тухли. Но сеизмолозите предупреждават, че се увеличава рискът от много по-големи и опасни земетресения.

Досега газовата и петролна индустрия твърдеше, че за да се изследва връзката между земетресенията и тяхната дейност, е необходимо сериозно и продължително проучване. Но все по-бързо натрупващите се доказателства могат да доведат до сериозно затягане на регулациите и да затруднят получаването на лиицензи за добив.

"Потенциалът за предизвикани от човешката дейност земетресения е голям и е основателно да бъде взет на сериозно от регулаторите и индустрията", смята Джейсън Бордоф, съосновател на Центъра по глобална енергийна политика в Колумбийския университет. Според него компаниите и държавите могат да намалят рисковете, като предприемат действия за стриктно следене на дейностите, затегнат стандартите и настояват за рециклиране на отпадъчната вода при добива на енергийни източници, вместо нейното изпомпване обратно в подземни кухини.

Поредица от правителствени и научни доклади през последните години показва, че бумът в добив на шистов петрол и газ в САЩ е довел до увеличение на заетостта и данъчните приходи през последното десетилетие.

Миналия четвъртък правителствената агенция U.S. Geological Survey (USGS) публикува първите подробни карти, които показват, че повече от 10 области в централните и източните САЩ са били разтърсени от земетресения, които според учените са предизвикани от петролодобивни компании.

Учените свързват земетресенията с инжектирането на отпадъчна вода дълбоко под земята, което се използва при конвенционалния добив, което според тях активира спящи разломи. Няколко случая са свързани с фракинга, при който големи количества вода, пясък и химикали, се изпомпват в скални образувания, за да ги "разбият" и да изкарат от тях петрола и газа.

Доскоро Оклахома - един от щатите с най-голяма продукция на енергоизточници, подхождаше с внимание към свързването на добива на петрол със земетресенията. Но в изследването на USGS за щата се казва, че е много вероятно скорошната сеизмична активност да е предизвикатна от инжектирането на отпадъчна вода в подземните кладенци.

Земетръсната активност в Оклахома през 2013 г. е била 70 пъти по-висока, отколкото през  2008 г., казват държавните щатски геолози. Исторически в щата са се случвали 1,5 земетресения с магнитуд над 3 по скалата на Рихтер годишно, сега всеки ден става поне едно с магнитут от над 2,5, а тези с магнитуд над 3 през 2013 г. са били общо 230.