Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

С натрупването на все повече изследвания, учените са по-убедени от всякога, че добивът на петрол и газ, предизвиква стотици земетресения в САЩ, съобщава CNBC.

Засега тези трусове са малки и са предизвикали дребни щети като напукани мазилки и разместен тухли. Но сеизмолозите предупреждават, че се увеличава рискът от много по-големи и опасни земетресения.

Досега газовата и петролна индустрия твърдеше, че за да се изследва връзката между земетресенията и тяхната дейност, е необходимо сериозно и продължително проучване. Но все по-бързо натрупващите се доказателства могат да доведат до сериозно затягане на регулациите и да затруднят получаването на лиицензи за добив.

"Потенциалът за предизвикани от човешката дейност земетресения е голям и е основателно да бъде взет на сериозно от регулаторите и индустрията", смята Джейсън Бордоф, съосновател на Центъра по глобална енергийна политика в Колумбийския университет. Според него компаниите и държавите могат да намалят рисковете, като предприемат действия за стриктно следене на дейностите, затегнат стандартите и настояват за рециклиране на отпадъчната вода при добива на енергийни източници, вместо нейното изпомпване обратно в подземни кухини.

Поредица от правителствени и научни доклади през последните години показва, че бумът в добив на шистов петрол и газ в САЩ е довел до увеличение на заетостта и данъчните приходи през последното десетилетие.

Миналия четвъртък правителствената агенция U.S. Geological Survey (USGS) публикува първите подробни карти, които показват, че повече от 10 области в централните и източните САЩ са били разтърсени от земетресения, които според учените са предизвикани от петролодобивни компании.

Учените свързват земетресенията с инжектирането на отпадъчна вода дълбоко под земята, което се използва при конвенционалния добив, което според тях активира спящи разломи. Няколко случая са свързани с фракинга, при който големи количества вода, пясък и химикали, се изпомпват в скални образувания, за да ги "разбият" и да изкарат от тях петрола и газа.

Доскоро Оклахома - един от щатите с най-голяма продукция на енергоизточници, подхождаше с внимание към свързването на добива на петрол със земетресенията. Но в изследването на USGS за щата се казва, че е много вероятно скорошната сеизмична активност да е предизвикатна от инжектирането на отпадъчна вода в подземните кладенци.

Земетръсната активност в Оклахома през 2013 г. е била 70 пъти по-висока, отколкото през  2008 г., казват държавните щатски геолози. Исторически в щата са се случвали 1,5 земетресения с магнитуд над 3 по скалата на Рихтер годишно, сега всеки ден става поне едно с магнитут от над 2,5, а тези с магнитуд над 3 през 2013 г. са били общо 230.

 

Ключови думи

Коментари

Да се забрани производството на петрол и газ навсякъде по света! Единствената държава, която да има право да произвежда петрол и газ да бъде Русия! Единствена Русия не цапоти природата, не предизвиква земетресения и не бие негрите

Смях в залата...

SRQBoyboy

Ти луд ли си или на луд шапката носиш? Русия има най-замърсената територия в света, макар че е голяма. По брега на Баренцово море има куп стари атомни подводници, които са оставени да ръждясват. Под Москва имаразклонение от стари тунели на метрото, които са били оставени да се ползват като скривалище в случай на война. Радиацията в тях е толкова висока, че плъховете мутират и стават по-гоеми от котки. Да не споменавам за Чернобил...

гщг

Ние това го знаем. Кажете го реформаторските промити мозъци.

Защо тогава няма земетресения в Кувейт, Саудитска Арабия,Иран и др. Русофилите би трябвало да се радват, но май им е зле.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.