Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Реставрирана", "достроена", или "развита като туристическа атракция", крепостта "Кракра Пернишки" получи етикет като "бутафория" и "Кракраленд" от местната общественост и различни експерти, като и до днес фотосите от нея се разпространяват във всички шегаджийски групи във фейсбук. Някой зевзеци я включиха в списъка на "Стоте бутафорни туристически обекта".

На живо "издевателствата" с крепостта и историческата памет не изглеждат толкова страшни. Ако се замислите, освен Мадарския конник, трудно ще се намери някоя историческа забележителност, където да не се е лял бетон, и където ясно да са разграничени добавените от оригиналните пластове. Плюс: използваният при нея "изкуствен" бетон, няма да се разпадне лесно.

Но като се има предвид, че проектът за крепостта "Кракра Пернишки" е погълнал почти 4 млн. лв., основно европейски грантове, качеството на строителството му е, меко казано, некачествено. И все пак, това е приятно място за разходки, чисто е, спокойно и подредено, и сигурно е мястото с най-хубавата гледка в Перник. А като се има предвид, че от години центърът му е разкопан, крепостта е без алтернатива за гостите на града.

Как се стига до нея? Право напред по осеяния с кръпки и дупки булевард "Кракра". И все пак, за атракциона е направен хубав асфалтов път, има два малки паркинга, голяма и чиста външна тоалетна, както и административна сграда, където се продават билетите за вход, както и дребни сувенири.

Цените са 4 лв. за възрастен, децата до 7 години не плащат, за ученици тасата е два лева. Но има отстъпка за възрастни - билетът става 3 лв., ако са на групи от повече от 5 човека.

Какво представлява?

Забележително крива пътека от материал, известен като "декинг". Явно следва релефа.
На една от стените има наблюдателна площадка...
... от която Перник се вижда като на длан.
Материалът, от който са достроени стените, е "полимер бетон", състои се основно от смола.
Положителното е, че няма да ръждяса, за разлика от скелето, което го държи.
Тук се виждат отличните строителни възможности на полимер бетона. Използвана е
двуцветна комбинация, може би едната боя е свършила, наоколо е достроено с камъни и бетон
Изкуствените плоскости са захванати доста варварски с поцинковани болтове и шайби.
Самата крепост е доста голяма, има достатъчно пейки, кошчета и алеи и човек може да научи някои неща
за нея, стига да прочете табелите. Чисто е и е спокойно, отлично място за разходка с деца. 
В съботния ден няма много посетители, все пак билетчето от 4 лв. не е евтино.
През годините крепостните стени са били доизграждани, не само покрай последния проект.
Има и два много бутафорни катапулта, които вече се разпадат, но стават за катерушки.
Тук строителите са си "оставили ръцете" - плочките са положени направо върху земята.
указателна табела.

 

Вътрешна наблюдателна кула, която е изградена от чамови дъски и плоскости, които в строителството
се използват за леене на основи.
На места настилката е "сдала багажа".

 

Осветлението е светодиодно, това е добре, защото не харчи много ток.
Намиращата се в съседство култова механа "Кракра" не е ремонтирана - не влиза в проекта.
Ключови думи

Коментари

Не,мерси!Спестихте ми 4 лв.,за което благодаря.

Колко пари са успели да похарчат? А колко са вложени и колко откраднати? Предположения?

Prili4a mi na zatvor s tazi kula za nabludenie. Ujas. Parodia! Mehanata ne e vklu4ena v obnovlenieto , ina4e o6te pari 6tiaha da se otkradnat....

Мила

Аман вече от специалисти и поредна медия, която е дошла, за да се изплюе върху Перник! Поредната празна дупка в медията е попълнена, а авторът е трупнал лек актив с "атрактивен" материал. Оставете Перник на мира! Тук живеят хора не по-лоши от тези в София и останалите градове! Защо не потърсите и положителните неща?! Самите вие знаете колко лесно е да се излива помия върху някого и нещо. И друго - не е луд, който яде баницата, а който му я дава. Защо не направите разследване защо в България се правят бутафории - не само в Перник. И кой и защо позволява подобно нещо? Кой взима пари за тези измислени крепости? Дали ще дойде Емил Петров в Перник, след като площад "Кракра" бъде готов и не е разкопан. И той не е разкопан от години, драги ми Емил Петров!!! Когато Вие правите ремонт вкъщи, вероятно махате с вълшебната пръчица и хоп, всичко е ново и готово. Няма боклуци, няма прах, няма нищо! Браво! Да ви имам компетенциите..... И за крепостта не се стига "...право напред по разкопания площад". Журналистиката има мисия да не лъже, а да възпитава, да не плюе ей така на вятъра, защото този вятър може да ви върне изплютото в очите.

e.petrov

Уважаема г-жо/г-це, аз съм перничанин и обичам града си. Ако прочетете внимателно текста ще видите, че положителните конотации са повече, отколкото отрицателните и няма "плюване". А ремонтът на центъра започна в началото на март миналата година и с тези темпове, с които се прави няма да свърши скоро.

почтен перничанин

Много ми е мъчно когато се плюе по перничани. Работила съм в София и със сигурност съм установила, че ние сме много по-качествени работници и служители от т.н. софиянци. Лошото в случая е, че в Перник не могат да достигнат до властта качествените хора, те просто се "спасяват" в София. Местните велможи/ от всички партии/ се домогват до властта по най-непочтения начен, а ние поемаме негативите им...
Pepi Pepolova's picture
Pepi Pepolova
Pepola

!?

Само не разбрах с какво тази статия предизвика горки вопли в защита на Перник от "плюене" (къде ли го видяхте!?) и сравнения на перничани и софиянци. Драгите съграждани май яко ги тресе комплекс за малоценност.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.