Най-малко 114 са жертвите на мощния трус, който разлюля няколко района на Непал, съобщи правителството на страната.

В Катманду досега е потвърдена смъртта на 71 души, заяви Лаксми Прасад Дакал, говорител на непалското министерство на вътрешните работи. Още 43 жертви са регистрирани в съседния град Бхартапур, предаде БГНЕС.

 

Мощното земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер и последвалите вторични силни трусове, срутиха 9-етажна историческа кула в непалската столица Катманду. На място са открити телата на около 10 загинали. Стотици са ранени, има още затрупани хора под рухнали сгради в Катманду.

Земетресението с магнитуд 7,8 по скалата на Ритхер бе регистрирано в 11,56 ч. местно време. Епицентърът е бил на 89 км северозападно от столицата.

Повечето хора, които живеят в столицата са изпаднали в паника и са избягали от домовете си. Има много затрупани хора под развалините. Регистрирани са и земни трусове минути след първия, с магнитуд 7,1 по Рихтер, 5,8 по Рихтер, 5,5 по Рихтер, 5,3 по Рихтер. Вторичните земетресения продължават. Силните земетресения са усетени и в Северна Индия, Бангладеш, Тибет, както и в целия регион в радиус от близо 800 км.

CNN съобщава за лавини в района на връх Еверест.