Британската кралица Елизабет II навърши 89 години тази седмица. Същевременно изглежда в цветущо здраве и пътува постоянно - на Острова и по света. Наскоро дори прописа в социалната мрежа Twitter.

В момента тя е най-възрастният управляващ монарх в историята на Великобритания. А на 9 септември ще стане и най-дълго управлявалия - засега рекордът се държи от прапрабаба й кралица Виктория.

Засега изглежда напълно възможно Елизабет да бъде дори още две десетилетия на трона - майка й, също Елизабет, почина през 2002 г на 101 години. Но британските медии трябва да са готови. Ако кралицата се пренесе на своя небесен трон, това ще е събитието на века за тях.

Затова БиБиСи правят ежегодни репетиции на смъртта й - и то през последните 30 години, разказват бивши служители преди Global Post. 

В огромната британска телевизия това е "срещата, която не се състои". Разбираемо, ръководството просто не говори за това.

В действителност, много медии по света имат в архива си готови некролози за известни личности - в такива случаи трябва да се реагира бързо. Няколко от тях дори изтекоха от издания като Ню Йорк Таймс, Гардиън и други.

Но БиБиСи практикуват това на няколко нива над останалите. Не става въпрос само за готови архивни кадри - те работят по различни сценарии.

При една от репетициите в последните години, симулацията е включвала смъртта на съпруга на кралицата принц Филип, прострелян случайно от сина си Едуард по време на лов.

"След десетилетия тренировки, нищо в отразяването няма да бъде случайно - всяка позиция на камерите, всяко клонче на всяко дърво, всеки кабел имат предвидено място," разказва един от бившите служители на телевизията.

Разбира се, една от причините подобни тренировки да се провеждат всяка година, е защото за три десетилетия голяма част от екипа на БиБиСи се е сменил. Някои дори са изпреварили кралицата.

Миналата година кралският дворец обяви, че Елизабет II смята да прехвърли повече задължения на 66-годишния си син принц Чарлз, за да има "постепенно наследяване". Никой британски престолонаследник не е чакал толкова дълго, преди да седне на трона.