Двама от оцелелите след потъването на кораб с над 900 бежанци край Либия в неделя са арестувани, предаде Ройтерс.

Единият е заподозрян, че е капитанът, а другият - че е член на екипажа на потъналия съд. Двамата са обвинени за трафик на хора, а капитанът и за убийството на много хора. Единият е тунизиец, а другият - сириец.

800 души са загинали при трагедията в Средиземно море. Това съобщиха представители на Върховния комисариат за бежанците на ООН и Международната организация за миграциите.

Представителите на двете организации разговаряли с 27-те оцелели, които през нощта бяха докарани от италианските гранични патрули в Катания на остров Сицилия.

"Можем да кажем, че загиналите са 800", заяви Карлота Сами, говорителка на Върховния комисариат за бежанците в Италия. Тези данни потвърди и Флавио ди Джакомо, говорител на Международната организация за миграциите. 

Според оцелелите в потъналия кораб имало близо 900 мигранти. Петдеседина от тях били деца, сред които имало и непълнолетни. Близо 200 са били жените.

Стотици хора загинали при преобръщането на съда, твърдят спасените. Имигрантите на борда били от Сирия, Еритрея, Сомалия, Мали, Гамбия, Сенегал и Бангладеш.

Трагедията станала, когато пътниците се втурнали на едната страна на сораба. Те искали да повикат на помощ преминаващ португалски търговски кораб.