Въздушният трафик над България ще се увеличи с 50% след отварянето на новото летище в Истанбул и затова планираме до 2017 година да увеличим с 40 до 60% работните места за ръководители на полети. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски по време на откриването на провеждащата се за първи път в България 54-та годишна конференция на Международната федерация на асоциациите на ръководителите на полети (IFATCA).

Министър Ивайло Московски заяви, че през последните години значително е увеличен въздушният трафик. По думите му в момента над България прелитат повече от 1700 самолета в денонощие, а в най-натоварените периоди техният брой достига 3000.

Новото летище в Истанбул, което в момента се изгражда в квартала Арнауткьой в европейската част на мегаполиса, ще е най-голямото в света, с капацитет от 150 млн. пътници годишно. Очаква се първата му фаза, която ще обслужва до 90 млн. пътници, да е готова през 2017 г.

Според Московски ключов момент за развитието на един от приоритетните проекти за нашата страна – DANUBE FAB, е успешното въвеждане в края на миналата година на два трансгранични сектора между България и Румъния.

Това е първото установяване на трансгранични сектори в рамките на функционалните блокове въздушно пространство в Европа и инициативата допълнително оптимизира мрежата от въздушни трасета, носи реални икономии на гориво, спестява полетно време и намалява вредното въздействие върху околната среда, заяви още той.