Затвор за работодатели, наемащи работници без договор, предвиждат промени в Наказателния кодекс. Това ще става при смъртни случаи, заяви вицепремиерът Ивайло Калфин пред бТВ.

Изменението се изготвя от специалисти на социалното и правосъдното министерство. Идеята за промени очевадно идва като реакция след смъртта на четирима работници без договори при срутването на хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден" край Варна.

Социалният министър коментира и пенсионната реформа. Той изрази надежда, че БСП и ДПС също ще подкрепят промените, чието внасяне в НС предстои.

"Ако е честна, част от опозицията ще намери в законопроекта 90% от своите предложения, няма да е честно към хората, ако не го признаят", каза Калфин.

Основата за този законопроект е докладът на експертния съвет, работил през последните няколко години. Това включва времето, в което Хасан Адемов от ДПС беше министър на труда. Калфин отбеляза, че предложения на БСП също са в документа

Вицепремиерът коментира за пореден път критиките от работодателските съюзи, отбелязвайки, че "няма как да се направят подобни промени и всички да бъдат щастливи" и отново призова всеки, който има съвет или предложение, да се включи лично в подобряването на системата

Калфин призна и как ще гласува на предстоящия в петък, 24 април, вот за лидер на АБВ. Такъв се налага, след като лидерът на партията Георги Първанов подаде оставка заради решение на парламентарната група да гласува за 16 млн. лева нов външен дълг, предложени от ГЕРБ. Вицепремиерът ще застане твърдо зад Първанов.