"Още като ме заляха с киселина, си мислех как изглежда нападателят ми. Със сигурност той не се е родил нито убиец, нито мошеник, нито лъжец."

Това заяви пред БНТ българката Костадинка Кунева, която през май 2014 г. бе избрана за евродепутат от листата на гръцката крайнолява партия СИРИЗА.

Кунева (51 г.) живее и работи в Гърция от 2001 г. Издигна се до генерален секретар на Атинския съюз на чистачите и домашните помощници и в това си качество защитаваше правата на работниците от нейния бранш. Тя бе залята от двама мъже с киселина на 22 декември 2008 г. и едва не ослепя. Това бе оценено като най-жестокото нападение срещу синдикален лидер в Гърция за половин век. Хиляди хора в цялата страна протестираха в нейна защита.

"Може би винаги съм носела това великодушие в себе си", каза Кунева.

Сънародничката ни похвали гърците, че имат навика да се борят за всичко. Те го правят, защото знаят, че никой няма да им даде нищо наготово.

Тя смята, че нападението я е направило по-мъдра.

"Иначе се виждам, че съм си същата - и с шегите, и с начина ми на живот", каза тя.

Веднага след заливането с киселина редица гръцки партии предлагали на Костадинка да влезе в техпните редици. Тя обаче избрала СИРИЗА. Още тогава тази партия била единствената, която наистина защитавала работещите и се интересувала от тях.

Като евродепутат Кунева е идвала няколко пъти у нас и е протестирала заедно с неправителствени организации срещу Трансатлантическото споразумение, което ЕС трябва да подпише със САЩ. Според нея то ще направи корпорациите ощи по-силни за сметка на държавите.