Соченият за "екотерорист" управител на Коалиция за устройчиво развитие (КУР) - Дончо Иванов може да остане извън екоминистерството. Причината - МОСВ започва нова процедура по избор на представители на неправителствения сектор във Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС), където член е и Иванов.

Съветът е изключително важен помощен орган към Министерство на околната среда и водите, който най-общо казано предлага решения по оценката на въздействието на околната среда (ОВОС).

Както Клуб Z писа, Иванов бе заснет със скрита камера на Нова тв да иска 200 000 евро от бизнесмен в Пирдоп, за да оттегли коалицията му жалбата си за липса на ОВОС по проект на бизнесмена. По време на "преговорите" той споменава и че е част от структурата в екоминистерството и през него минават решения за оценката за въздействие. Към днешна дата със случая с КУР се занимава прокуратурата. Но пък организацията все още е част от ВЕЕС.

Тази седмица обаче МОСВ започва нова процедура по подбор на НПО и очакването на сектора е този път КУР да не спечели място в Съвета.

В новия подбор ще могат да участват и организации и лица, свързани с политически партии, което ще отвори пътя на ПП "Зелените". През 2011 г. съпредседателят й Андрей Ковачев не бе допуснат до Съвета именно с мотива, че е политически обвързан. 

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) обаче се произнесе по въпроса и препоръча да се премахне изискването членовете на ВЕЕС от квотата на неправителствените организации да нямат общо с ръководствата на партии.

Ще се извади ли КУР от Съвета от екоминистерството не могат да кажат и не пожелаха да предпоставят изхода от конкурса. Посочиха само, че обявяват новата процедура.